Essitys vd Magnus Groth säger att bolaget har kommit till en punkt att det kan producera kirurgmasker och börjar leverera till vården genom ett avtal som håller på att färdigställas med Socialstyrelsen.
Essitys vd Magnus Groth säger att bolaget har kommit till en punkt att det kan producera kirurgmasker och börjar leverera till vården genom ett avtal som håller på att färdigställas med Socialstyrelsen. Bild: Anders Wiklund/TT

Essity levererar miljoner skydd till vården

Hygien- och hälsoföretaget Essity, med tillverkning i Mölnlycke kommer kunna leverera tre miljoner ansiktsskydd i månaden till svensk sjukvård, meddelar regeringen och bolagets vd vid en presskonferens.

ANNONS
|

Svenska Essity som vanligtvis tillverkar toapapper och blöjor har den senaste månaden ställt om sin produktion och kommer med hjälp av en anläggningsmaskin i Mölnlycke kunna producera miljontals ansiktsskydd till den svenska sjukvården.

– En knapp månad efter vårt möte med regeringen har vi nu ställt om en maskin i en av våra anläggningar i Göteborg så att den kan producera kirurgmasker. Vi kan börja leverera till vården genom det avtal som vi färdigställer med Socialstyrelsen nu och kommer kunna producera tre miljoner masker i månaden, säger vd Magnus Groth under presskonferensen.

"Den globala logistiken har havererat"

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) är tacksam för Essitys snabba omställning, särskilt eftersom den globala logistiken har havererat, enligt honom.

ANNONS

– De globala värdekedjor vi är vana vid har fallerat. Därför är det viktigt att vi på egen hand kan producera skyddsprodukter i Sverige, säger han

Allt eftersom hygien- och hälsobolaget lägger om produktionen kommer också antalet skyddsmasker som Essity kan leverera till svensk sjukvård tiofaldigas.

Så här ser den kirurgmask ut som Essity ska tillverka i stor skala i Mölndal.
Så här ser den kirurgmask ut som Essity ska tillverka i stor skala i Mölndal. Bild: Essity

Forskningsinstitut kontrollerar skydden

Som kontrollinstans för privata skyddsartiklar står det oberoende forskningsinstitutet Rise. Vd:n Pia Sandvik menar att med hjälp av deras tester kan skyddsmasker som vanligtvis skulle ta lång tid att säkerhetmärkas snabbare kunna komma fram till vården.

– Vi arbetar just nu hårt med att verifiera prestandan och säkerheten för produkter ämnade för vården, säger hon under presskonferensen.

Både Rise vd och näringsminister Ibrahim Baylan uppmanar nu andra bolag som är villiga att ställa om sin produktion mot skyddsartiklar att ta kontakt med forskningsinstitutet.

Vill inte tjäna pengar på maskerna – än

På frågan om Essity gör det här på rent affärsmässiga grunder svarar vd Magnus Groth:

– Vår avsikt är inte att tjäna pengar på det nya produktområdet. Tvärtom investerar vi just nu. Men på sikt kan det bli en affärsmöjlighet. Vi tittar också på att producera ansiktsskydd i andra världsdelar, svarar han reportern på plats.

Groth lägger till att den första miljonen ansiktsskydd till sjukvården kommer doneras.

ANNONS
ANNONS