Ericsson, med vd Börje Ekholm, har gjort klart med en mångmiljardorder med den amerikanska teleoperatören T-Mobile. Arkivbild.
Ericsson, med vd Börje Ekholm, har gjort klart med en mångmiljardorder med den amerikanska teleoperatören T-Mobile. Arkivbild.

Ericsson tar hem "storaffär"

Telekomtillverkaren Ericsson har fått en order värd motsvarande 31,5 miljarder kronor av amerikanska T-Mobile.

ANNONS
|

Han vill dock inte säga om det är Ericssons största affär hittills inom 5G.

Bolaget har investerat stort i USA, både i forskning och tillverkning, inom den nya generationens nätverk, 5G. Och antalet order har trillat in stadigt under året, fortare än vad bolagsledningen trodde för något år sedan. Men det är fortfarande i sin linda.

Mot slutet av året räknar Ericssonledningen med att tekniken i näten ska fungera fullt ut tillsammans med annan teknik såsom telefoner med mera.

- Under någon gång första halvåret 2019 så kommer vi att få se trafik komma i näten även om vi kommer att få se kommersiella lanseringar det här året, säger Jejdling till TT.

ANNONS

Relevant nämna värdet

Ericsson brukar inte berätta hur stora ordervärdena är.

TT: Varför gör ni det den här gången?

- USA-marknaden är så pass viktig för oss, och vi har satsat så pass mycket i USA, så vi tycker det är relevant att nämna det i det här fallet, säger han.

Ericsson-aktien, som lyft med 50 procent sedan årsskiftet, stiger på en i övrigt nedåtgående Stockholmsbörs efter det att pressreleasen om den nya fleråriga jätteordern skickats ut.

Visar styrkan

Det T-Mobile beställt är till att börja med 4G-basstationer, som är 5G-kompatibla.

- Det är definitivt positivt. Det här visar ju den styrka som finns i den amerikanska marknaden just nu, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.

Han betonar hur viktigt det är för Ericsson, som är på väg ur en djup och långvarig kris, att vara med i matchen när USA nu tar ett kliv in i nästa generations mobilnät.

ANNONS

- Det här är extremt avgörande för Ericsson, för den här marknaden har både stora volymer, ligger i framkant tekniskt sett och erbjuder god lönsamhet. Kina är intressant ur ett volymperspektiv, men det är mycket lägre marknadsandelar och sämre marginaler och de ligger lite efter på 5G. Där är det 2020 som gäller, säger Daniel Djurberg.

- Sydkorea och Japan är båda också intressanta och tidiga 5G-marknader, men där är det lägre volymer. Så USA-marknaden är extremt viktig, tillägger han.

Europa haltar

Europa haltar lite i utvecklingen mot 5G och utvecklingen ser väldigt olika ut i olika länder, enligt Djurberg.

- Men det som är positivt långsiktigt i Europa är att man verkar ha kunnat komma överens om att använda 3.5 GHz som ett enhetligt spektrumband för 5G.

ANNONS
TT

ANNONS