Endast en sajt säljer laglig nätfilm

ANNONS
|

- Det är så nära noll man kan komma, säger branschorganisationens ordförande om försäljningen.

400 000 svenska bredbandsanvändare laddade ned film från internet någon gång under första kvartalet i år. Troligen handlar det till största del om olagliga nedladdningar eftersom marknaden för betaltjänster är så begränsad, uppger analysföretaget Mediavision som genomfört mätningen.

Den olagliga spridningen av filmer är ett problem för branschen.

- Superman finns redan nedladdningsbar på internet, det är en film som inte haft biopremiär i Europa, säger Nicklas Bengtsson, ordförande i Sveriges videodistributörers förening, som företräder 95 procent av filmbolagen på den svenska marknaden

ANNONS

Han gissar att den digitala distributionen av film får ett större genomslag om filmbolagen löser problemen med säkerheten och kvaliteten.

- Kunderna får inte alltid den kvalitet de betalar för. Sedan handlar det om tillförlitlighet, att det inte går att ladda hem filmen gratis, säger han och konstaterar att filmbolagen riskerar stora summor pengar om systemet inte är helt säkert - produktionskostnaden för en stor biofilm ligger på hundratals miljoner kronor.

Regeringen kommer att tillsätta en särskild utredare med uppdraget att öka den lagliga försäljningen av exempelvis musik, spel och film. Enligt Nicklas Bengtsson är flera filmbolag redan igång med förhandlingar.

- Innan året är slut kommer både Buena Vista och Warner att lansera tjänster, spår han och tilllägger att branschen räknar med den digitala nedladdningen kommer att öka rejält.

- Jag gissar på en ökning av marknaden med runt tio procent initialt.

Det finns flera sajter för att hyra film på internet. För drygt en månad sedan öppnade den första svenska betaltjänsten, Film2home, för köp och nedladdning av film.

- Vi har fått Universal med oss och flera filmbolag är på gång, säger grundaren Gerre Versteegh.

Kunden får två filer, en för pc och en för portabel mediespelare, att ladda ner. Dessutom kommer en dvd-kopia med posten. Filens storlek avgör filmens kvalitet.

ANNONS

- En stor fil tar givetvis längre tid att ladda ner. Hur lång tid det tar beror på hur snabbt bredband man har, säger Gerre Versteegh, som hoppas på att intresset växer i takt med att fler skaffar den nya tekniken med internet kopplat till tv:n.

- Vi ökar hela tiden, intresset växer, men i ärlighetens namn handlar det än så länge inte om några stora volymer, säger han.

Detta har hänt
31 maj

20 juni

4 juli

ANNONS