Det dröjde ett halvår, från maj till november, innan Lars Johansson Esperlind fick besked om att han bara kunde flytta 15 procent av sitt tjänstepensionssparande från ett bolag till ett annat.
Det dröjde ett halvår, från maj till november, innan Lars Johansson Esperlind fick besked om att han bara kunde flytta 15 procent av sitt tjänstepensionssparande från ett bolag till ett annat.

Dyrt med pensionsflytt

ANNONS
|

Sedan GP i höstas skrev om Lars Johansson Esperlind i Uddevalla som inte kunde flytta sin pensionsförsäkring från Skandia har flera upprörda läsare hört av sig. Det är dyrt och krångligt att flytta och ibland omöjligt.

Lars Johansson Esperlind berättar idag att han först i november, över ett halvår efter flyttförfrågan, fick ett brev från Skandia som sade att han bara kunde flytta ungefär 15 procent av sitt pensionskapital.

- Jag har kollat med en jurist och det stämmer. Skandia har de reglerna. Den lilla delen som jag kan flytta är inte mödan värd att göra något med, så luften gick ur mig, säger han.

ANNONS

39-årige Hans i Göteborg vill flytta sitt tjänstepensionssparande från Skandia. Men det får han inte. Bara en liten del, det kapital han sparat efter 2005, är flyttbar - det kostar dessutom en flyttavgift som är högre ju kortare tid han sparat. I hans fall 5 procent av kapitalet.

Övriga pengar, den stora delen, ligger i en tjänstepensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Den är inte kollektivavtalad och då säger reglerna att den inte får flyttas.

- Avgifterna är ocker, tycker jag. Dessutom är lagen om flytträtt tandlös eftersom pensionsbolagen kan införa flytträtt, men bara om de vill. Lagen är inte tvingande. Alla vi pensionssparare skulle behöva göra uppror, säger Hans.

Han har under årens lopp som chef tjänat in ett skapligt tjänstepensionskapital.

- Jag vill flytta eftersom jag tycker att Skandia har för höga avgifter i förhållande till avkastningen på pengarna, säger han.

- Jag vill ta hand om min pension på bästa sätt. Men Skandia har för få placeringsalternativ. Jag blir tvungen att sätta pengarna i min fondförsäkring i räntebärande papper och bara vänta ut krisen. Hur pensionskapitalet i den traditionella pensionsförsäkringen förvaltas kan jag inte påverka alls.

Också Maria, som är 64 år och snart ska gå i pension, har hört av sig till GP. Efter samtal med sin rådgivare på Nordea kontaktade hon Skandia för att flytta sin privata pensionsförsäkring till Nordea. Hon har ett pensionskapital på nästan 700 000 kronor i två traditionella pensionsförsäkringar i Skandia.

ANNONS

Flytt är okej, själva avgiften för flytten skulle vara 800 kronor. Däremot skulle Marias hela pensionskapital skrivas ned, minska i värde, med närmare 70000 kronor på grund av en så kallad marknadsvärdesjustering. Läs mer om vad det är här intill.

- Det är inte klokt, 70000 kronor är jättemycket pengar att mista. Jag brukar ha bra koll på det mesta men det här gör mig bara förvirrad. Det är svårt att avgöra vad som är bäst, vara kvar i Skandia eller betala en hög kostnad och flytta till Nordea.

- Jag vill ge mig själv men kanske framförallt min dotter en ekonomisk säkerhet om det händer mig något. Så det är viktigt att pengarna tas om hand på bästa sätt.

Hon efterlyser bättre jämförelser mellan de olika pensionsbolagen. På Konsumenternas försäkringsbyrås hemsida finns idag den mest heltäckande jämförelsen.

- Men det är ändå svårt att veta vad som är bäst att göra, säger Maria.

FOTNOT: Hans och Maria har inte velat framträda under sina riktiga namn.

Kolla det här innan du flyttar

ANNONS