MQ har svårigheter med konkurrensen från e-handeln och konflikten i containerhamnen i Göteborg spökar också i resultatet.
MQ har svårigheter med konkurrensen från e-handeln och konflikten i containerhamnen i Göteborg spökar också i resultatet. Bild: Bertil Ericson/TT

Dramatiskt börsras för MQ

Göteborgska klädkedjan MQ störtdök på Stockholmsbörsen efter att man redovisat förlust och minskad försäljning senaste kvartalet.

ANNONS
|

Flera av de svenska klädkedjorna har en svår uppförsbacke att ta sig över för närvarande. Allra värst har det gått för H&M som har haft ett mardrömsår med fallande försäljning och en aktie som nu är nere på 2008 års nivå.

Göteborgska klädkedjan MQ redovisade en svag kvartalsrapport från december 2017 till februari 2018 under fredagen.

Försäljningen har minskat med nära elva procent, jämfört med samma period i fjol.

Och resultatet före skatt blev minus fyra miljoner kronor mot 13 miljoner kronors vinst i fjol.

Svår konkurrens från e-handeln

Vd:n Christina Stål skriver i en kommentar att det är den expanderande e-handeln som sätter press och att marginalerna påverkas i den hård konkurrensen.

ANNONS

– Totalt sett har marknadsläget påverkat MQ-koncernen mer negativt under det andra kvartalet jämfört med det första. Försäljningen har också backat på ett sätt som vi varken är vana vid eller nöjda med, skriver Christina Stål.

Tidigare problem med leveranser till följd av konflikten i containerhamnen har också fortsatt att påverka kvartalet genom att man tvingats att rea ut mer än önskvärt. MQ-kedjan tappade försäljning på grund av för små ingående lager, skriver hon.

Dramatiskt börsras

Framöver planerar MQ att se över det egna butiksnätet, samtidigt som man utvecklar e-handeln så att den passar kunderna och marknaden.

Direkt efter rapporten rasade kursen dramatiskt på Stockholmsbörsen med över 16 procent.

Tufft även för Lindex

Lindex, med huvudkontor i Göteborg och som ingår i finska Stockmann, redovisade både minskad omsättning och vinst för en månad sedan. Och aviserade att olönsamma butiker kommer att flyttas eller att stängas.

I november i fjol varslade Lindex 60 personer om uppsägning på huvudkontoret i Göteborg.

Hur det har gått för den göteborgska klädkedjan Kappahl får vi veta den 23 mars, då bolaget kommer med sin rapport för det andra kvartalet.

ANNONS