Republikanernas presidentkandidat Donald Trump tar sitt mediebolag till börsen. Arkivbild.
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump tar sitt mediebolag till börsen. Arkivbild. Bild: Wilfredo Lee/AP/TT

Donald Trumps aktier rusar inför Truth Socials börsdebut

Han är pressad av rättegångskostnader och borgenssummor efter flera pågående rättegångar. Men på tisdagen kan USA:s expresident få en livlina när hans mediebolag Trump Media – med plattformen Truth Social – börsintroduceras. Aktien rusar i Nasdaqs förhandel inför dagens börsdebut. Håller det i sig blir Trump tiotals miljarder kronor rikare.

ANNONS
|

Efter att Donald Trump blev avstängd från Facebook och Twitter 2021 grundade han sociala medie-plattformen Truth Social, som setts som en mindre variant av Twitter. Men Truth Social och bolaget bakom, Trump Media & Technology Group, kan på tisdagen ge expresidenten en finansiell livlina i ett läge där han är skyldig miljardbelopp i borgenssummor och rättegångskostnader. På tisdagen lyfter aktien 20 procent i förhandeln sedan bolaget fått en fusion – bolagssammanslagning – på plats med förvärvsbolaget Digital World Acquisition.

Över 64 miljarder kronor

Fusionen ger Truth Social en kapitalinjektion på 275 miljoner dollar, cirka 2,9 miljarder kronor. Skulle kursuppgången hålla i sig har värdet på Donald Trumps ägarandel – cirka 60 procent av aktierna – ökat till över 6 miljarder dollar, vilket motsvarar 64 miljarder kronor.

ANNONS

Men det finns flera brasklappar. För det första handlar det om ett bolag som är till stor del byggt på förhoppningar. I fjol gjorde bolaget en förlust på 49 miljoner dollar – cirka en halv miljard kronor – de första nio månaderna. Det kan jämföras med intäkter som låg på blygsamma 3,4 miljoner dollar, dessutom med räntekostnader på närmare 38 miljoner dollar.

Det är också oklart hur många användare Truth Social har. Similarweb har uppskattat antalet till i grova slängar fem miljoner aktiva användare, vilket får betraktas som relativt få i sociala medie-sammanhang. Elon Musks X – före detta Twitter – uppgav i slutet av förra året att man hade cirka 550 miljoner aktiva användare.

Pressad – trots sänkning

Mest avgörande för värdet på bolaget är nog Trump själv och hans personliga varumärke. I prospektet inför börsnoteringen står det att företaget och plattformen är mycket beroende av Trumps popularitet. Politiska anhängare till expresidenten har också uppmanats att teckna aktier – i ett läge där Trump utmanar sittande presidenten Joe Biden i höstens val i USA.

Trump är finansiellt pressad. Under måndagen blev det visserligen klart att hans borgenssumma i det uppmärksammade bedrägerimålet sänks till 175 miljoner dollar, motsvarande cirka 1,8 miljarder kronor. Men Trump har bara tio dagar på sig att betala summan för att inte riskera utmätning.

ANNONS

Amerikanska nyhetsbyrån AP påpekar också att Trump inte kan plocka ut pengar ur bolaget omedelbart, i ett läge där han behöver betala borgen. Regler inför börsintroduktionen gör gällande att större ägare inte får sälja de nya aktierna på sex månader – det krävs ett aktivt styrelsebeslut för att ändra på det.

I ett uttalande på Truth Social säger Trump att han har tillgångar i form av kontanter och värdepapper.

LÄS MER:Bokstavligen vem som helst ställer upp i amerikanska presidentvalet

LÄS MER:Domstol sänker Trumps borgenssumma

LÄS MER:Trumps mediebolag till Nasdaqbörsen

ANNONS