Domstolar sågar kontantstopp i vården

Sjukvården och kontanterna är ett kapitel för sig. Vårdinrättningarna vill slippa hantera sedlar och mynt, men flera domstolar säger att de måste. Resultatet är ett oklart läge för patienterna.

ANNONS
|

För ett par år sedan bestämde Västra Götalandsregionen att kontant betalning av vård skulle avskaffas senast 2020. Då hade redan Angereds närsjukhus slutat med kontanter, med hänvisning till rånrisken.

Men i höstas kom två domar som pekar åt motsatt håll. Först fastslog Högsta förvaltningsdomstolen att landstinget i Kronoberg måste ta emot kontanter. Därefter rev kammarrätten upp Västra Götalands beslut om kontantstopp. Båda domarna grundar sig på riksbankslagen, som säger att svenska sedlar och mynt är lagliga betalningsmedel i Sverige.

Regionens ledning- var måttligt förtjust.

- Om domstolen nu dömer emot oss så får vi böja oss för det och ta rånrisken för vad den är. Men vi kan instruera våra medarbetare att be människor att betala med kort i största möjliga utsträckning, sa regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) till P4 Göteborg strax före nyår.

ANNONS

Just nu är det osäkert vad som gäller. Regionen säger på sin webbsida att patienter som saknar kort kan betala "med faktura eller kontant". Konsumentredaktionen har dock talat med patienter som säger sig ha blivit nekade att betala kontant både på Sahlgrenska universitetssjukhuset och på privatägda närsjukhus. På webbsidan för Angereds närsjukhus står det: "Ingen möjlighet till kontantbetalning".

De ansvariga vet inte riktigt hur de ska göra i framtiden.

- Det är ingen lätt fråga. Domarna är inte jättetydliga och vi har säkerhets- och arbetsmiljöaspekter att ta hänsyn till. Vi ska titta på det under våren och presentera ett reviderat förslag, säger Joakim Björck som är ekonomidirektör i Västra Götalandsregionen.

Även i Halland går beskeden isär. Enligt Region Hallands hemsida är "huvudregeln" att man tar kontanter. Åtminstone en läkarmottagning uppger dock motsatsen, de tar bara kort.

Domen i Högsta förvaltningsdomstolen gäller bara sjukhus, vårdcentraler och andra samhällsinstitutioner. Butiker, kaféer och liknande har ingen kontantplikt – det räcker att de informerar kunderna om vad som gäller, till exempel genom ett anslag.

En Sifomätning hösten 2013 visade:

64 procent av svenskarna betalar med kontanter varje vecka

83 procent betalar med kort varje vecka.

88 procent har högt förtroende för kontanter som betalningsmedel

32 procent har högt förtroende för digitala betaltjänster

67 procent anser att kontanter är en mänsklig rättighet

ANNONS