Det hände efter hypen: Borstbluff, insekter och bitcoin

ANNONS
|

Trögt i porten för insektsmat

Insekter må vara framtidens föda – men de är fortfarande sällsynta på tallrikarna. Sedan vi skrev om saken i våras har myndigheterna stängt två nätbutiker, varav en i Göteborg.

Det har talats mycket om insekter som proteinkälla, inte minst sedan FN-rapport 2013 pekade ut dem som en lösning på hungerproblemen. Men det är fortfarande förbjudet att sälja insekter som människoföda i Sverige och de flesta EU-länder.

På sensommaren stoppade miljöförvaltningen i Göteborg firman Hakuna mat, som sålde bland annat mjölmask och gräshoppor. En planerad provsmakning vid Malmöfestivalen ställdes också in. Någon månad senare tvingades företaget Qvicket i Stockholm sluta sälja mjöl och knäckebröd tillverkade av malda syrsor.

ANNONS

Nya regler kan vara på väg, säger Zofia Kurowska, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

- Det som har hänt senast är att Efsa (EU:s livsmedelsmyndighet) har kommit med en riskprofil om insekter. De har rett ut vilka risker som finns när det gäller till exempel allergier, hygien och miljö. Sedan följer vi noga ett ärende i Frankrike där ett företag kommer att ansöka om att få producera sådan mat.

Här i Sverige har ovan nämnda Qvicket sökt tillstånd att få sälja sina insektsvaror. Beslutet ser dock ut att dröja.

- Vi behöver nya riktlinjer från Efsa, de kan komma nästa sommar. Vår uppgift är att konsumenterna ska få säker mat. Vi godkänner inte någonting förhastat, säger Zofia Kurowska.

Dryga böter hotar tandborstbolag

Myndigheterna tar i med hårdhandskarna mot INT förbrukningsartiklar, det lilla företaget i Jönköping som har varit en av årets värsta konsumentplågor. Nu hotar mångmiljonböter.

Firman drivs av en 24-årig man i Jönköping som säljer tandborstar under namnet Dental clean och nyckelbrickor under namnet Nyckelhittaren Jönköping. Vi skrev om honom i augusti – hans då helt nystartade verksamhet toppade listan över sommarens mest KO-anmälda bolag.

Sedan dess har klagomålen fortsatt. Ett stort antal kunder berättar om falska löften och räkningar som anlänt utan att de beställt något, ibland utan att de ens talat med företaget. Firman har fått 106 KO-anmälningar samt minst 120 polisanmälningar sedan i juni.

ANNONS

I november stämde Konsumentombudsmannen bolaget i tingsrätten. I december kom ett interimistiskt beslut, där INT förbrukningsartiklar och dess ägare förbjuds att vilseleda kunderna vid vite av upp till fyra miljoner kronor per vecka. Bolaget åläggs att informera om säljsamtalens syfte, om att deras "gratiserbjudanden" är kopplade till abonnemang samt om ångerrätten. Dessutom måste de genast sluta skicka ut obeställda varor.

- Så kallade löpande viten är något som vi yrkar vid de grövsta överträdelserna, företag som fortsätter med otillbörliga metoder trots tidigare uppmaningar, säger Gunnar Wikström som är processråd hos KO.

Samtidigt utreds polisanmälningarna av bedrägeriroteln i Jönköping. Det är ännu oklart om 24-åringen kommer att åtalas.

- Det är dumheter han håller på med. Människor har blivit lurade. Frågan är om det går att styrka brottsligt uppsåt, säger förundersökningsledaren Niclas Abrahamsson.

24-åringen har tidigare skyllt överträdelserna på sina före detta anställda och har uppgivit att företaget "växte för fort". När konsumentredaktionen ringde upp honom höstas lade han på luren.

Inga spår efter Iphone-skojaren

I augusti betalade den 37-årige göteborgaren Markus 4500 kronor för en Iphone 6 som visade sig vara en plastkopia. Polisen har inte hittat bedragaren.

- Det har inte hänt något. Polisen verkar inte komma någon vart, säger han.

ANNONS

Bluffen var grundligt genomförd med Blocket-annons, förfalskat kvitto, inplastad kartong och falskt IMEI-nummer (mobilens unika id-nummer). För Markus sved det extra mycket eftersom telefonen var en 60-årspresent till hans mamma.

- Besvikelsen lagt sig men den finns kvar. Jag försöker att inte tänka på det. Jag lärde mig en läxa men den var inte billig, säger han.

Denna sorts bedrägerier har varit vanliga under året. Polisens råd är att helst inte köpa mobiler privat och, om man ändå gör det, att bryta förpackningen på plats och kontrollera produkten.

I oktober dömdes en 23-årig Malmöbo för mer än 50 Iphone-bedrägerier runt om i Sverige, bland annat i Göteborg, Kungälv och Halmstad. Tillvägagångssättet var till stora delar likadant men 23-åringen har inte kunnat kopplas till bedrägeriet mot Markus.

Nya stämningar mot bitcoinbolag

Kunderna som känner sig lurade av bitcoinbolaget KNC miner fick inget stöd av Allmänna reklamationsnämnden. Nu väntar rättegång.

Företaget sålde dyra specialdatorer (cirka 80000 kronor styck) som skulle användas för att utvinna bitcoin och andra digitala valutor. Maskinerna blev kraftigt försenade, ibland var de trasiga eller kom aldrig överhuvudtaget. KNC Miner vägrade ersätta kunderna.

Ett 40-tal personer vände sig till ARN. Nu har nämnden avvisat anmälningarna – inte för att bolaget gjorde rätt, utan för att den som utvinner bitcoin räknas som företagare och därför inte kan få sin tvist prövad hos ARN.

ANNONS

En av anmälarna är en 31-årig göteborgare som vi intervjuade i våras. Han betalade 81000 kronor för en maskin som kom en och en halv månad efter utlovad tid. 31-åringen ville häva köpet, dels på grund av förseningen och dels för att flera likadana maskiner börjat brinna.

- Beskedet från ARN överraskade mig. Jag trodde det skulle bli ett annat beslut. Jag har inte bestämt hur jag ska gå vidare, säger han i dag.

Samtidigt har 54 personer stämt företaget i tingsrätten för att få sina pengar tillbaka. Antalet kommer att öka, uppger deras advokat Magnus Daar.

- Inom kort lämnar vi in en ny grupptalan mot KNC Miner med ett 50-tal svenska och utländska deltagare.

Företagets vd Sam Cole hävdar i ett mejl till konsumentredaktionen att "vi har uppfyllt vad vi lovat i fråga om leveranstider" och att "vissa av våra kunder har varit ute efter att göra snabba klipp". Han förnekar att datorerna skulle vara brandfarliga.

KNC Miner säljer inte längre datorer men driver en serverhall i Boden. Bolaget gick med stor förlust under andra halvåret 2014; resultatet var minus 66 miljoner kronor på en omsättning av 194 miljoner.

ANNONS