"Det är viktigt att våga vara bäst"

Kevin Ewerlöf har ett eftertraktat sommarjobb. Dessutom ett av de mest välavlönade. Den 23-årige juridikstudenter från Lerum vikarierar som koncern-vd på Adecco.

ANNONS
|

Du vikarierar hela augusti somkoncern-vd på Adecco. Hur harjobbet varit hittills?

– Det har varit väldigt intensivtoch varierat. Som vd är man ju inblandadi i stort sett allt viktigt somsker.

Vad har ni hunnit med hittills?

– Väldigt många möten. Det harbland annat handlat om budget ochom organisation. Vi jobbar med attplanera hur Adecco ska se ut organisatorisktframöver.

Och den ordinarie vd:n ligger påen strand och vilar upp sig?

– Nej, Jacob Lundberg, som blevkoncern-vd så sent som i september2016, är faktiskt också på jobbet.Jag speglar honom och går bredvid,som en blandning av vikarie ochvice vd. På så sätt blir jag delaktigi allting och får en väldigt bra bildav vad jobbet innebär.

ANNONS

Vad har varit svårast hittills?

– Den största utmaningen är att taemot, hantera och bedöma all information.Det kommer informationfrån alla håll hela tiden. Hur den skahanteras beror förstås på vem denkommer ifrån och vad den handlarom. Utmaningen ligger i att kunnahantera ett så stort flöde.

Men en vd måste väl ha förmågaatt delegera mycket?

– Ja, en bra ledare måste kunnadelegera. Samtidigt har jag märktatt det är svårt. Man vill gärna haett finger med i spelet eftersom detär så mycket som känns intressantoch viktigt. Plus att det är svårare attdelegera under semesterperiodennär inte alla medarbetare är på plats.

Du sökte jobbet för att du är intresseradav ledarskap. Vad kommerdet intresset från?

– Från ishockeyn. Jag speladehockey på juniorelitnivå och haräven varit tränare på den nivån. Minerfarenhet är att idrotten och företagsvärldenhar mycket gemensamt.Det handlar om att bygga lag ochfå grupper att fungera tillsammans.

Vad tycker du om Adecco såhär långt som företag och arbetsgivare?

– Som jag sa tidigare så blev juJacob Lundberg ny vd i höstas. Jaggillar det han är på väg att göra medAdecco. Ledningen har börjat byggaen vinnarkultur där det är OK attvilja vara bäst. Bemanningsbranschenär ju ganska konjunkturkänsligoch konkurrensen är tuff.Det är kanske inte så svenskt, mendet är viktigt att våga vara bäst. Deninställningen är viktig – precis somi hockey.

ANNONS

Det här är sjunde sommaren irad som Adecco plockar in en studentsom vd-vikarie. Vad vinnerman på det?

– Eftersom det får stor medialuppmärksamhet är det lätt att troatt det bara handlar om PR. Mendet är också ett bra sätt att attraheranästa generations arbetskraftoch den är inte så lättflirtad. Därförär många andra bolag imponeradeav Adeccos initiativ. I år ledde dettill att man fick in 6 000 studenter isin databas, vilket är bra i framtidarekryteringar.

Som vikarierande vd får du100 000 i månadslön. Gissningsvisvälkomna pengar till en fattigstudent?

– Ja, det blir ett väldigt bra tillskotti kassan. Jag ska försöka investeradem på något bra sätt. Exakthur har jag inte bestämt ännu.

Du pluggar ju juridik. Vad villdu bli i framtiden? Jurist, chef ellerkanske återgå till att bli hockeytränare?

– Jag är väldigt öppen. Juristutbildningenär väldigt bred och geren bra grund att utgå från.Juristbanan är ett jätteintressantspår, men det skulle säkert enföretagsledarkarriär också vara ochtränarspåret finns alltid med somett alternativ. Jag gillar ledarskapoch utmaningar och de finns ju iolika sammanhang. Med en högskoleutbildningi bagaget får manfler alternativ än om man bara ärtränare. De arbetar på en väldigtosäker marknad.

Fakta: Kevin Ewerlöf

■■Gör: Vikarierande koncernvepå Adecco, pluggar annarsjuridik på Örebro universitet.

■■Ålder: 23.

■■Bor: Nu i Stockholm, annarsÖrebro, föräldrahem i Lerum.

■■Familj: Föräldrarna Palleoch Camilla, brodern Charlieoch flickvännen Hanna.

Kevins tre tips ...

... om vad chefer och företagkan lära från idrottsvärlden:

■■1. Bygg en vinnarkultur.Kortsiktig framgång skapas avett team, långsiktig framgångskapas av företagets kultur.

■■2. Sätt upp prestationskrav.Ett företag är, precis som ettelitidrottslag, en vinstdrivandeverksamhet.

■■3. Våga vara bäst.

ANNONS