”Det är alltid hyran som ska betalas först”

ANNONS
|

Bostadsbristen är det stora problemet för många unga som ska lämna föräldrahemmet.

Den som inte har råd att köpa bostad är ofta hänvisad till att leta lägenhet eller rum via kontakter och på nätet. Men det är lätt att bli lurad.

–Det finns en hel del som försöker utnyttja att bostadsmarknaden är så överhettad just nu, man måste vara väldigt försiktig, säger Thomas Bäcker, som jobbar med säkerhetsfrågor på annonssajten Blocket.

En typisk bluffannons kan se ut så här:

”Jag har plötsligt flyttat till England på grund av jobbet och måste nu snabbt hyra ut min lägenhet centralt i Göteborg. Nyckeln överlämnas så snart depositionen förts över på mitt konto.”

ANNONS

Här borde det ringa många varningsklockor, tycker Thomas Bäcker:

–Om uthyraren inte kan träffas och dessutom vill ha förskott innan man ses ska man se det som ett stort rött varningstecken. Bor de utomlands, pratar bara engelska och vill använda anonyma betaltjänster som Western Union, då säger vi rent frankt att man ska avstå från en affär.

Kända logistik- och betalföretag som TNT, Internetgirot eller Western Union utnyttjas ofta i bluffannonser, för att ge ett mer seriöst intryck. Företagen varnar för det på sina hemsidor och uppmanar den som blir misstänksam att omedelbart kontakta företagets kundtjänst.

Oavsett hur du hittar bostaden gäller det att få ett kontrakt. Hyr du i andra hand måste hyresvärden eller bostadsrättsföreningen ha godkänt andrahandsuthyrningen, be att få se det tillståndet.

Skyldig betala i tid

I hyreskontraktet ska det också stå hur hög hyran är och när den ska betalas.

–Som hyresgäst är du skyldig att betala hyran i tid även om du inte får en hyresavi. Det är alltid ditt ansvar att betala i rätt tid, säger Karolina Kull, som arbetar med förebyggande arbete på Kronofogden.

ANNONS

Hennes viktigaste råd till den som flyttar hemifrån är att skaffa sig koll på den egna ekonomin och att lära sig prioritera. Det kan vara ett nytt tänk för den som varit van att i första hand kunna lägga pengar på nöjen och kläder.

–När man flyttar hemifrån är allt plötsligt tvärtom, då måste du först betala hyran, elräkningen och se till att du har pengar till mat, konstaterar Karolina Kull.

Hennes råd är glasklart: det är alltid hyran som ska betalas först.

–Annars har man ingenstans att bo. En hyresrätt är förverkad väldigt fort om man inte betalar.

Måste agera snabbt

Om man inte har pengar till hyran gäller det att agera snabbt. Våga erkänn problemet och be föräldrar eller kompisar om hjälp. Går inte saken att lösa måste hyresvärden kontaktas så snart som möjligt, kanske går det att få till en avbetalningsplan.

–Många försöker att inte låtsas om problemet, för att de tycker att det är pinsamt, men det är faktiskt många som har svårt att betala sina räkningar. Samtidigt gäller det att försöka hitta en långsiktig lösning, att låna pengar kanske löser problemet för stunden, men det gäller att inte redan i unga år kommer in i ett destruktivt lånebeteende, säger Karolina Kull.

ANNONS

Hyresvärden har rätt att säga upp ditt kontrakt om hyran inte betalas i tid. I så fall har du tre veckor på dig att betala hyresskulden för att rädda kontraktet.

Du kan även bli av med kontraktet om du stör grannarna eller hyr ut lägenheten i andra hand utan tillstånd.

En obetald skuld kan innebära att du får en anmärkning hos kreditupplysningsföretagen och det kan ställa till en rad problem, bland annat svårigheter att få ett hyreskontrakt.

Om du inte kan betala hyran bör du omedelbart kontakta din hyresvärd för att försöka få till en avbetalningsplan. Kommunens budget- och skuldrådgivare eller socialförvaltningen kan bistå med råd.

Källa: Kronofogden

ANNONS