Danske Banks vd Thomas Borgen meddelade på onsdagen att han avgår som en följd av skandalen.
Danske Banks vd Thomas Borgen meddelade på onsdagen att han avgår som en följd av skandalen.

Rekordsmäll hotar Danske Bank

Danmarks finansinspektion återupptar utredningen av Danske Banks penningtvätthärva i Estland, tidigare nedlagd i maj. Bland bedömare spekuleras det samtidigt i rekordböter, på över tio miljarder danska kronor.

ANNONS
|

Från danska myndigheter väntas böter på 3–4 miljarder danska kronor. Ovanpå det kan det bli en uppgörelse i USA som kan kosta Danske Bank kanske 7 miljarder, enligt Jyske Banks bankanalytiker Simon Hagbart Madsen.

"Enorma belopp"

Han presenterar sin beräkning sedan Danmarks finansinspektion meddelat att man återupptar den utredning av Danske Banks penningtvätthärva i Estland 2007–2015, som lades ned i maj. Härvan utreds sedan tidigare av polis i såväl Danmark som Estland samtidigt som amerikanska myndigheter har uppgett att de följer utvecklingen.

I Danmark har många svårt att smälta de enorma belopp som verkar ha tvättats i landets största bank. Enligt en rapport presenterad av Danske Bank i onsdags rör det sig om transaktioner för 200 miljarder euro (2100 miljarder kronor), varav en stor andel antas handla om penningtvätt.

ANNONS

- Det är enorma belopp. Det kan vara den största penningtvättskandalen hittills i Europa och det är ett extremt fall för Danmark, säger Jakob Dedenroth Bernhoft, expert på penningtvätt och chef för den danska revisionsbyrån Revisorjura.

Böternas storlek avgörs i USA

Danskt näringsliv präglas normalt av en väldigt låg grad av korruption om man jämför med andra länder, vilket gör affären explosiv, både juridiskt och politiskt.

- Det faktum att Danmark har hamnat i centrum för en penningtvätthärva av denna storlek är helt enkelt fruktansvärt, säger Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen till journalister i samband med EU-toppmötet i Österrike.

Hur stora böter det kan sluta med för Danske Bank avgörs i slutändan av hur USA agerar. Risken finns att det visar sig att Danske Bank har brutit mot USA:s sanktioner mot Ryssland och i värsta fall för banken kan det sluta med att tillgången till dollar stryps.

ANNONS

- Det går inte att driva bank om du inte har tillgång till dollar, säger Dedenroth Bernhoft.

- Jag tror inte det kommer att gå så långt, men vi får avvakta och se, tillägger han.

TT

Fakta: Transaktioner för 2100 miljarder granskas

Enligt en rapport av oberoende experter, beställd av Danske Bank, ska över 6000 misstänkta kunder ha använt Danske Banks filial i Tallinn för vad som kan vara penningtvätt under åren 2007–2012. Totalt rör det sig om transaktioner för 200 miljarder euro (2100 miljarder kronor), varav en stor andel antas handla om penningtvätt.

Den drygt 80-sidiga rapporten bygger på ett års granskning av 12000 dokument och miljontals mejl, men det finns inga mer precisa beräkningar av hur stora belopp som faktiskt har tvättats i Danske Bank, Danmarks största bank.

Rapporten kommer att ligga till grund för fortsatta utredningar av banken. Men den har redan fått Danmarks finansinspektion att återuppta en utredning av bankens hantering av den misstänkta penningtvätten i filialen i Tallinn. Sedan tidigare pågår polisutredningar i såväl Danmark som Estland.

Myndigheter i USA har också flaggat för att de kan inleda utredningar.

EU:s justitiekommissionär Vera Jourova har samtidigt bett EU:s bankmyndighet EBA att granska hur berörda nationella myndigheter har agerat. Hon planerar även ett möte med finansministrarna från Danmark, Finland och Estland, planerat till den 2 oktober.

Källor: Danske Bank, Reuters, Ritzau

ANNONS