Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) sticker inte under stol med att han med sin charm ska försöka förmå Google att placera ett nytt forskningscenter i Sverige. Arkivbild
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) sticker inte under stol med att han med sin charm ska försöka förmå Google att placera ett nytt forskningscenter i Sverige. Arkivbild

Damberg ska försöka charma Google

Regeringen har bestämt sig för att försöka charma Google. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) besöker de närmaste dagarna den amerikanska teknikjättens forskningscenter i London med målsättningen att Googles nästa "campus" hamnar i Sverige.

ANNONS
|

I höstas stod det klart att Google följt Facebooks och Amazons exempel och köpt stora mängder mark i Sverige. I Googles fall handlar det om över 100 hektar skogsmark i Horndal i närheten av Avesta, lämpat för en gigantisk datorhall.

Spindel i nätet

Men det är inte därför Damberg åker till London. Vad han är ute efter för svensk del är ett europeiskt forskningscenter, campus, som Google i dag har i London och Madrid.

- Jag tycker det vore spännande om vi kan få Google att öppna något liknande i Sverige. Miljön för detta är väldigt bra i Sverige och Google är en spindel i nätet för den globala digitala utvecklingen, säger han.

ANNONS

Upprinnelsen till regeringens intresse kom förra sommaren då president Donald Trump meddelade att USA hoppade av Parisavtalet om miljön.

- Då handlade det mest om datacenter och där känns det nu som om Google är på väg att göra större investeringar i Sverige. Men det vi pratar om nu handlar mer om innovationsmiljöer och i London vill jag höra vad ett sådant campus har inneburit och vilka samarbeten Google lyckats skapa.

Google fick rekordböter

Alla europeiska politiker försöker dock inte gulla med de amerikanska teknikjättarna. EU-kommissionären Margrethe Vestager säger visserligen att Google är ett "underbart bolag", men det hindrade henne inte från att förra sommaren döma Google till motsvarande över 20 miljarder kronor i böter för brott mot EU:s konkurrenslagstiftning. Böterna är de högsta som hittills utdömts i Europa mot ett enskilt bolag och brottet var att Googles sökmotor gjorde missvisande prisjämförelser.

- Det är otroligt viktigt att Europa har en konkurrenslagstiftning som ger lika förutsättningar för alla. Men det är också viktigt för Sverige att vi har en öppenhet för internationella investerare, säger Mikael Damberg.

ANNONS
TT

ANNONS