Vi reder ut vad som ska tänkas på när du skriver ditt testamente.
Vi reder ut vad som ska tänkas på när du skriver ditt testamente.

Därför ska du skriva testamente

ANNONS
|

Med ett testamente kan du se till att dina tillgångar hamnar där du vill ha dem. Det är också ett sätt att underlätta för anhöriga.

– Arv och pengar kan tyvärr ge upphov till konflikter. Ett testamente minskar den risken drastiskt, säger My Hellborg på Hellborgs juridiska byrå.

När en person avlider fördelas tillgångarna enligt arvsordningen. I första hand ärver makar, barn och barnbarn. Därefter föräldrar, syskon, syskonbarn och avlägsen släkt.

ANNONS

Med ett testamente kan du ändra på arvsordningen, men allt går inte att påverka. Den avlidnes barn kan aldrig göras arvlösa. Enligt lag har barnen alltid rätt till halva arvet, den så kallade laglotten. Om den avlidne har två barn ärver de varsin laglott, som tillsammans utgör häften av arvet.

Att skriva testamente är extra viktigt om du lever i ett samboförhållande eller har särkullbarn. Sambor ärver inte varandra. Utan testamente kan sambon därför bli tvingad att flytta ut från parets gemensamma bostad.

– Det kan bli väldigt komplicerat. Samma sak om det finns barn sedan tidigare äktenskap. Då måste man ange på vilket sätt de ska ärva, säger My Hellborg.

Om den avlidne saknar arvingar och inte upprättat testamente tillfaller tillgångarna Allmänna arvsfonden. Där används pengarna för att finansiera projekt för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Det går givetvis också att välja att testamentera pengar till en hjälporganisation. 20-30 procent av alla ideella hjälpinsatser i världen finansieras av just testamentsgåvor.

ANNONS

Exakt hur många svenskar som har skrivit testamente är svårt slå fast, eftersom det saknas krav på att registrera testamenten. Det räcker att förvara det hemma eller i ett bankfack. På Hellborgs juridiska byrå hjälper My Hellborg regelbundet göteborgare att upprätta testamenten. Det är en förhållandevis enkel uppgift och motsvarar 5-10 procent av verksamheten.

– Många tror att det är väldigt krångligt att upprätta testamenten, men det brukar gå relativt fort. Mellan 20 och 60 minuter är standard. Folk har sällan komplicerade Gyllenhammar-tillgångar, säger hon.

Ett testamente kan skrivas på ett helt vanligt papper. Det finns inga krav på att ta hjälp av en jurist. Testamentemallar finns både på nätet och i familjejuridikböcker. Tänk dock på att testamentet måste innehålla vissa saker för att vara giltigt. Datum, till exempel. Det måste också bevittnas och skrivas under av två utomstående personer.

– Jag rekommenderar att man tar kontakt med en jurist. Det är lätt att göra fel, speciellt om man har komplicerade familjeförhållanden, säger My Hellborg.

ANNONS

Testamentet bör förvaras på ett säkert ställe. Det är också bra om anhöriga underrättas om att det finns ett testamente och var det ligger någonstans. Även om det inte är ett krav rekommenderar My Hellborg att man registrerar sitt testamente vid Testamentsbanken. Då är man säker på att testamentet sparas för eftervärlden.

– Ett äktenskapsförord ska registreras hos Skatteverket för att de ska vara giltiga. Det finns en del som vill att det ska vara så med testamenten också. Byrålådan är inte så säker. Det kan börja brinna eller vad som helst. Då är testamentet borta, säger hon.

Fakta: Så här säger lagen

■ För att få upprätta testamente måste du i regel ha fyllt 18 år. Glöm inte att skriva att det är ett testamente. För att dokumentet ska vara giltigt måste du också ange datum samt vad som ska hända med dina tillgångar efter din död. När du är klar ska testamentet undertecknas av dig och av två vittnen. Vittnena måste vara minst 15 år och får inte vara nära anhöriga eller på annat sätt gynnas av testamentet.

ANNONS

■ Var noga med termerna. Det är vanligt att testamentera pengar till sina barn som ”enskild egendom”. Då slipper barnet dela med sig av tillgångarna till sin partner vid en eventuell skilsmässa. Skilj också på äganderätt och förfoganderätt. Om du testamenterar bort dina tillgångar med ”full äganderätt” får arvet användas utan inskränkningar. Om du i stället testamenterar bort tillgångarna med ”fri förfoganderätt” får arvtagaren göra vad han vill med pengarna – utom att testamentera bort dem.

■ Du kan när som helst ändra testamentet. Förstör bara det gamla och skriv ett nytt. Var ändå noga med att skriva att det nya testamentet ersätter det gamla. Annars är båda giltiga.

■ Tänk på att barnen alltid har laglig rätt till sin del av arvet, oavsett vad du skriver i ditt testamente.

SÅ HÄR FÖRDELAS ARVET

JOEL, 23 år

Bor i en hyresrätt i Västra Frölunda. Lever i ett samboförhållande. Har ett vikariat som ambulanssjuksköterska och drömmer om att resa jorden runt. Ärvde nyligen 300000 kronor efter sin bortgångna mormor.

ANNONS

Juristens kommentar : ”Om Joel går bort tillfaller pengarna i första hand hans föräldrar eftersom han är ogift och saknar barn. Vill han att sambon ska ärva honom behöver han upprätta ett testamente. Han kan då välja fritt hur pengarna ska testamenteras. Hälften till sambon och hälften till föräldrarna, till exempel. Det är upp till honom.”

LENA, 41 år

Bor i en takvåning i Linnéstaden. Har en son i övre tonåren. Driver ett framgångsrikt företag inom pyroteknikbranschen som i fjol gjorde en vinst på 45 miljoner kronor efter skatt. Samlar på exklusiva Stradivarius-fioler. Är mycket engagerad i miljöfrågor och har placerat sin förmögenhet i hållbara fonder.

Juristens kommentar: ”Lena behöver inte upprätta ett testamente för att sonen ska ärva henne. Däremot tycker jag att hon ska skydda sonen och upprätta ett i alla fall. Då kan hon skriva att det han ärver ska vara enskild egendom.

Han behöver därmed inte ta upp diskussionen med sin framtida partner om äktenskapsförord. Om Lena vill kan hon givetvis välja att testamentera bort någon av fiolerna till en fiolspelande vän.

ANNONS

Hon kan inte tvinga arvtagarna att placera sina pengar i hållbara fonder, men hon kan skriva i sitt testamente att hon önskar att pengarna inte används till. Ofta tar de efterlevande hänsyn till den typen av önskemål. Det är ju lite oetiskt att göra annat.”

■ ÅKE, 66 år

Bor i ett hus på Hisingen tillsammans med sin fru. Är pensionär och har tre barn, varav ett sedan ett tidigare förhållande. Äger en sommarstuga på Öland som han och frun hade tänkt flytta in i permanent när frun gått i pension.

Juristens kommentar: ”Åke bör upprätta ett testamente där han ger sommarstugan till frun. Detta eftersom barnet sedan det tidigare förhållandet, till skillnad från parets gemensamma barn, har rätt att få ut sitt arv direkt vid Åkes bortgång. Det kan bli dyrt för frun att lösa ut det barnet. Visserligen måste hon ändå göra det, men då handlar det om hälften av vad hon hade behövt lösa ut om det inte hade funnits ett testamente. Jag skulle även rekommendera åtminstone Åke att skaffa en livförsäkring med frun som förmånstagare. De pengarna ingår inte i arvet efter honom. Hon kan alltså använda dem för att lösa ut Åkes särkullbarn.”

ANNONS

SIGRID, 85 år

Bor ensam i ett radhus i östra Göteborg. Är osams med sin son, men har god kontakt med båda sina döttrar. Är verksam konstnär sedan många år tillbaka. Har precis börjat måla excentriska tavlor med djurmotiv som fått stor spridning i sociala medier sedan barnbarnet lade ut en bild på Facebook.

Juristens kommentar: "Om Sigrid vill att sonen skall ärva så lite som möjligt bör hon upprätta ett testamente där hon efterlämnar allt till sina döttrar. Sonen kan fortfarande bestrida testamentet och få ut sin lagliga del av arvet, men då har hon sett till att döttrarna fått mer än sonen.

Det är bra om Sigrid skriver i sitt testamente att det ska utses en testamentsexekutor. Då ser hen till att en riktig värdering av tavlorna görs."

ANNONS