I fem år har Connect to Capital arrangerats i Göteborg. Det är en riskkapitalkonferens som samlar  tillväxtföretag och investerare.
I fem år har Connect to Capital arrangerats i Göteborg. Det är en riskkapitalkonferens som samlar tillväxtföretag och investerare. Bild: Connect

Connect Väst: Så många affärsänglar finns i Göteborg

I fem års tid har Connect Väst samlat kapitalbranschen under samma tak i Göteborg. Mycket har hänt under den tiden, menar Connect Västs Christine Bjärkby.
– Idag kommer investerarna hit – förr sa de till oss att skicka bolagen till Stockholm.

ANNONS
|

Connect är i grunden en skapelse från San Diego i USA. Hit kom modellen med den tidigare Volvokoncernchefen Christer Zetterberg som tillsammans med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) utvecklade en variant för Sverige vid milleniumskiftet. Förenklat ägnar sig den ideella organisationen Connect åt att koppla ihop kompetens och kapital med bolag som vill växa.

– Vi bistår med att strukturera arbetet med att växa och det kan vi göra genom våra olika processer, säger Marcus Nordanstad, verksamhetsansvarig för Connect Väst.

– Många fallgropar går att undvika med hjälp av kompetens som vi kan förmedla i form av samarbetspartners i näringsliv och genom vårt affärsängelnätverk.

ANNONS

LÄS MER:"De gillar att jobba med småbarnsmammor"

Varje år arrangeras Connect to Capital i Göteborg, en riskkapitalkonferens som samlar både tillväxtföretag och investerare från såväl hemmamarknaden som internationellt. Nordanstad var en av de som var med och startade eventet för fem år sedan.

– Då jobbade jag på Västra Götalandsregionen och såg att vi hade ett problem här med att kapitalet inte når hit. Vi startade eventet för att vi ville synliggöra vår region. Här finns fantastiska investeringsmöjligheter, i företag inom allt från fordon, textil och life science till rymd och flyg.

Under de fem åren som gått har konferensen inte bara vuxit i storlek utan en hel del annat hänt i Göteborg. Det menar Christine Bjärkby som arbetar med tillväxtkapital och affärsutveckling för Connect Väst.

– Investerarna har blivit mer synbara här, inte bara på våra event. För fem år sedan gjorde de inte det, utan sa till oss att skicka bolagen till Stockholm, säger Bjärkby.

LÄS MER:Den dolda branschen där Sverige är i världsklass

LÄS MER:Fåtal kapitalbolag har sin bas i Göteborg

Ändå menar både hon och Nordanstrand att det hade varit bättre om riskkapitalbolagen i större utsträckning hade kontor i Göteborg.

– Tidigare var det så att om en amerikan investerare i ett svenskt bolag, var det bolaget tvunget att flytta till USA. I dag finns exempel på att det investerar ändå – digitala hjälpmedel har gjort det möjligt att att träffas över nätet och skapat ett intresse att våga investera utanför sin närhet. Men det är fortfarande så att max 20 procent är intresserade av att investera utanför sin region, säger Bjärkby.

ANNONS
Christine Bjärkby.
Christine Bjärkby. Bild: Connect

– Träffar man bara bolagen då och då ser man inte ekosystemet runt dem, och inte heller vad man själv kan hjälpa till med som investerare. Så ja, det finns en viktig aspekt i närhet.

LÄS MER:Riskkapitalisterna: Därför finns vi inte i Göteborg

I Connect Västs lokala nätverk finns i dag gott om affärsänglar, ungefär 100 stycken, enligt Bjärkby. De investerar dock i regel upp till max fem miljoner kronor, vilket innebär att de bolag som behöver mer än så kan ha svårt att hitta rätt eftersom det är lite tidigt att söka riskkapital i den fasen. Men det som sker väldigt starkt just nu är att vad Bjärkby kallar syndikeringar, alltså att flera investerare går samman och skjuter till pengar till ett bolag. På så vis får bolagen mer kapital och investerarna sprider sina risker.

– Vår mötesplats har hjälp till där vågar jag säga, säger Bjärkby.

– Här sitter investerarna i samma rum och efteråt pratar de som är intresserade med varann. Dessutom finns färdiga syndikeringsgrupper idag. Det händer ganska mycket där.

GP Live: Staden och kapitalet

GP Live är journalistik på scen. Onsdagen den 30 maj anordnas ”Staden och kapitalet” på Auktionsverket Kulturarena, där näringslivsreporter Anna-Karin Nils Andersson intervjuar Lena Apler, Alexander Hars, Sara Wimmercranz, Sara Wallin och Patrik Arnesson kring kapital, startups och varför så en stor del av investeringskakan går till Stockholm – och hur man kan locka pengarna till Göteborg istället.

För mer information besök: gp.se/live

Connect

har i uppdrag att verka som en länk och skapa mötesplatser mellan entreprenörer, experter i näringslivet, forskare och investerare.

förser tillväxtföretag med tillväxtkapital genom att rekrytera, organisera och utbilda investerare i ett nätverk som idag har över 450 affärsänglar och investerare.

är ett privat initiativ utan vinstintresse. Connect Väst finansieras av offentliga finansiärer som Västra Götalandsregionen och Connects partner i näringslivet.

ANNONS