Cirkulär ekonom söker miljövänligt kretslopp

Cirkulär ekonomi går längre än enbart återvinning för att värna jordens resurser. Allt ska antingen användas på nytt eller föras tillbaka till naturen. För Tobias Jansson finns det inget som är mer meningsfullt att ägna sig åt.

ANNONS
|

Vad är cirkulär ekonomi?

– Det enklaste sättet att förklaradet på är att det är en vision omett samhälle utan avfall. Allt somvi använder oss av, från saker viköper till maten vi äter, ska kunnabli material till nya saker eller näringsom återförs till det naturligakretsloppet. Resurser som inte ärförnyelsebara som olja eller kol skavi sluta att använda.

Återvinning är vi vana vid atttänka på och göra. Räcker intedet?

– Återvinning är en del av den cirkuläraekonomin. Problemet är attmånga av de material som vi återvinneri dag försämras lite för varjegång de används på nytt och måstetill slut kasseras. Ett exempel på detär papper som vi är bra på att samlain och lämna till återvinning. Menför varje gång det återvinns blirpappersfibrerna lite svagare ochkan till slut inte användas och blirdå till avfall.

ANNONS

Är cirkulär ekonomi en lösningpå problemet?

– Återvinning ingår och är viktig iden cirkulära ekonomin, men för attinte jordens naturresurser ska förbrukasbehöver vi börja välja materialsom antingen kan återskapas tillen naturtillgång eller användas igenutan att de försämras och måste ersättas.

– Inom cirkulär ekonomi talar viom två olika kretslopp som är skildaåt: det biologiska och det tekniskakretsloppet. I det biologiska kretsloppetanvänds rena biologiskamaterial som kan gå tillbaka till naturenutan att skada den. De brytsner naturligt och blir nya näringsämnen.Det tekniska kretsloppet ärdet där allt vi tillverkar ingår, prylkretsloppetkan man säga. I det skavi välja material som kan återvinnasgång på gång utan att förlora ikvalitet.

Hur ska vi hitta nya biologiskamaterial? Eller ska vi ersätta dematerial som inte kan användasigen?

– En av lösningarna är att designavåra produkter så att det helt enkeltinte uppstår onödigt avfall, vilket ärväldigt vanligt i dag. Ett exempel ärdryckesflaskor som kommer medsmå sugrör fastlimmade på sidandär sugröret ligger i en liten plastförpackning.Den plastbiten tappaslätt bort och hamnar i naturen. Medmedveten design försvinner sådanaonödiga avfall.

– Design är alltså viktigt menäven affärsmodeller behöver förändras.Det mesta som producerasi dag skapas för att köpas och ägas.När vi inte vill använda produktenlängre slängs den ofta för att det ärsvårt eller krångligt att hitta en nyägare. Om vi i stället hyr eller leasarvaran får vi tillgång till den men denåtergår till producenten när vi intelängre vill eller behöver användaden. Producenten kan då fräschaupp den och låta den gå vidare tillen ny användare. Det skapar incitamentför producenter att tillverkaprodukter som håller över tid, vilketminskar resursanvändandet.

ANNONS

Hur kommer det sig att du engagerardig i cirkulär ekonomi?

– Vi vet att vår planet har begränsaderesurser och om vi inte förändrarhur vi producerar och konsumerarså kommer vi att gå över gränsenför vad planeten tål. Det sätt somhållbarhetsarbetet har bedrivits hittillsi Sverige har handlat mer om attminimera skada och dra ner på utsläppen.Men vi behöver även skapamekanismer som gör att vi börjarproducera nytta genom innovationersom inte bara ger nollutsläpputan ett positivt bidrag till miljönoch planeten. Det är här jag vill varamed och bidra genom att förmedlalösningsfokuserade exempel på hurdet går att tackla det här på kreativasätt. Miljön är det viktigaste vi haroch är därför det mest meningsskapandeför mig att jobba med.

Fakta: Tobias Jansson

■■ Verksamhet: föreläsare ochomvärldsbevakare med fokuspå cirkulär ekonomi. Anordnarinnovations-workshopsför företag som vill startainnovationstänkande kringcirkulär ekonomi. Skriver omtrender inom cirkulär ekonomipå den egna bloggenCircularEconomy.se.

■■ Bakgrund: kom i kontaktmed miljöfrågor när han lästesociologi och har jobbat inomreklamvärlden och media.Var en av tre medgrundaretill tidningen Camino 2006som skriver om hållbar livskvalitet.

Principer förcirkulär ekonomi

■■ Två skilda kretslopp: biologisktoch tekniskt.

■■ Avfall designas bort.

■■ Tillgång framför ägande.

■■ Skifte till förnybar energi.

ANNONS