Chefsekonom: Bopriserna kommer falla tio procent till

Dyket på bostadsmarknaden har bara tagit en andhämtning. Inom de kommande åren väntas höjningar av styrräntan leda till fortsatt boprisfall på svenska bostäder, enligt statliga banken SBAB.

ANNONS
|

De senaste årens trend med kraftigt stigande bostadspriser, framförallt i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö nådde sin kulmen i slutet av förra året.

Sedan luften gick ur rusningen har fallande kvadratmeterpriser blivit en allt vanligare syn, och för bostadsutvecklarna har affärerna blivit allt sämre.

LÄS MER:Här har bopriserna rasat mest i Göteborg

Nedgången är och har varit som störst i huvudstaden medan förutsättningarna för byggbranschen i Göteborg sett något ljusare ut.

Men enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije har svenskarna fortfarande boprisfall att vänta, om än i måttlig takt.

– Om Riksbanken höjer reporäntan som förväntat räknar vi med att bostadspriserna kommer att falla med ytterligare nästan tio procent fram till 2022.

ANNONS

LÄS MER:Beskedet: lämnar räntan oförändrad

Vad Stefan Ingves och resterande medlemmar i Riksbanksdirektionen beslutar vet vi först strax före jul. Tidigare besked om en räntehöjning har de senaste åren alltid lagts på framtiden, men allra troligast är att Sverige tar de första små stegen från att lämna den rekordlåga minusräntan om -0,5 procent antingen nu i december eller i februari. Stegringen om 0,25 procentenheter som förmedlats är dock bara en början när Riksbanken söker ta sig upp ur minusträsket. Och bitvis följer boräntorna efter.

LÄS MER:Göteborgare får allt svårare att klara höjd ränta

För att förklara det senaste årets skalv bör blickarna flyttas mot utbudet av nya bostäder, enligt Boije.

– Generellt beror nedgången i bostadspriserna på att det har varit en extremt snabb uppgång i nyproduktionen, en uppgång nära identisk med den i slutet av 80-talet. Andra förklaringar är bankernas stramare kreditgivning som följt i spåren av Finansinspektionens införande av amorteringskravet.

Enligt aktiva i branschen är utvecklingen på bostadsmarknaden något mer oviss än SBAB:s prognoser. De mäklare som GP varit i kontakt med pekar bland annat ut regeringskrisen som ett irritationsmoment, vilket kan leda till att fler avvaktar i väntan på tydligare politisk inriktning.

Boije instämmer att regeringskrisen har en kostnad för den svenska bostadssituationen.

– Det mest bekymrande med att regeringsbildningen drar ut på tiden är att dialogen för viktiga bostadsreformer får vänta, reformer som tar i tu med den extremt stora bostadsbristen i framförallt storstäderna. Den här typen av problem behöver få en lösning.

ANNONS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS