Chefen följer med på semestern

ANNONS
|

– Det gränslösa arbetslivet breder ut sig mer och mer. Man kollar mejlen och svarar i telefon på kvällar och helger, och till och med på semestern, säger Cecilia Beskow, samhällspolitisk chef på Unionen.

En tredjedel av de som är på stand-by under semestern säger att tillgängligheten gör det svårt att koppla av, och var fjärde menar att det tar tid från umgänget med familj och vänner. Många upplever också att det ibland skapar konflikter med de närmaste.

Enligt undersökningen är det inte chefen som är främsta skälet till att man fortsätter jobba när man egentligen ska vara ledig. Hälften av de som är tillgängliga är det för att underlätta för kunder och klienter, och lika många för att underlätta för kollegor. Bara en av sex anger som skäl att chefen förväntar sig det.

ANNONS

– Det kan också vara en kulturfråga, att det finns outtalade förväntningar från ledningen. Att man finns till hands även på fritiden har blivit en del av dagens arbetsliv, säger Cecilia Beskow.

Över en femtedel av de svarande uppger också att de inte kan ta ut de fyra veckors sammanhängande ledighet som de har rätt till enligt lag.

– Det är väldigt många och det är oroande. Man måste få en chans till återhämtning. Det är upp till arbetsgivaren att se till att allt inte står och faller med en person. I dagens slimmade organisationer är det vanligt att det saknas någon som kan ta över ens jobb under semestern.

ANNONS