Checka in babyn och ta ledigt

ANNONS
|

- Rut-avdraget har gjort att allt fler tar hjälp med barnen. Jag tror det är en trend som är här för att stanna, säger Petra Segerdahl, ägare och grundare.

Urban Bambino ser ut som en blandning mellan trendigt fik och lek-och-busland. I ena änden av lokalen serveras latte, skaldjurssoppa och grillad panini. I andra änden trängs bilbanor och sagoböcker med utklädningskläder och gosedjur. På golvet krälar, kryper och tultar små barn i olika åldrar.

För 100 kronor kan småbarnsföräldrar komma hit och ta en fika samtidigt som barnen leker eller äter uppvärmd barnmat. På plats finns personal beredd att hålla koll på barnen för de föräldrar som vill äta i lugn och ro.

ANNONS

- Vi ville skapa ett ställe som var bra för barn men där man kan ha trevligt även som vuxen, säger Petra Segerdahl.

På en stor matta i mitten av lokalen sitter Asal Shikhan med Armin, aju månader. Hon är föräldraledig från sitt jobb som biomedicinsk analytiker och kommer ofta hit.

- Vi är stammisar. Armin älskar att komma hit och vara med på sångstunden. Eftersom han är så trygg här har det också fungerat jättebra när jag provat att checka in honom för att göra ärenden.

Incheckningen är Urban Bambinos senast tillkomna tjänst. Efter en kortare inskolning kan man lämna sitt barn hos personalen för att till exempel gå på affärsmöte eller besöka frisören.

Malena Wallin, föräldraledig bildlärare, sitter mittemot med Bill som är sex månader. Bill kräks lite diskret på den fluffiga golvmattan. Mamma upptäcker det dock direkt och är snabb med att torka upp. Hon uppskattar att komma hit för att få lite lugn och ro.

- Man kommer ju hit för att umgås med sitt barn och andra föräldrar. Men det är också så himla skönt att det finns personal som kan hålla lite koll om man skulle vilja det. Bara en sådan sak som att jag hinner läsa en hel tidning är fantastiskt, säger Malena Wallin.

ANNONS

Allt började på Sicillien. Petra Segerdahl och hennes man Martin Jansson var där på sin bröllopsresa och slogs av hur välkomnande italienarna var mot barn, hur enkelt det var att gå på restaurang och fik med den lilla sonen. Idén föddes om att starta något som skulle underlätta för småbarnsföräldrar i storstan.

- Man känner sig ofta inte så välkommen med småbarn i Sverige. På kafé går det bara att sitta så länge man har spädbarn, så fort de börjar krypa är det kört.

När jobbet tog vid igen efter föräldraledigheten var det svårt att få bitarna i det berömda livspusslet att passa ihop. Petra Segerdahl arbetar som advokat och Martin Jansson som bankman.

- När man har den typen av yrken så kan man ofta inte bara säga hej då och försvinna i ett år. Självklart ska man inte behöva jobba under föräldraledigheten, men de flesta vill bibehålla kontakten med jobbet och kunna gå på möten och så. Det går inte med en bebis.

Urban Bambinos incheckningsmöjlighet anlitas av flera företag som en tjänsteförmån för de anställda.

- Det ligger väldigt mycket i tiden. Företagen vill behålla kvinnlig kompetens, och det som ligger bakom att kvinnor försvinner är ju ofta att det är så svårt att kombinera karriär och familjeliv. Hela vårt koncept bygger på att få det att gå ihop.

ANNONS

Profileringen mot storstadsföräldrar i karriären, tillsammans med det faktum att det till skillnad från andra öppna förskolor kostar att gå hit, skulle kunna bädda för en väldigt homogen kundkrets. Men enligt Petra Segerdahl är det större spridning på besökarna än man skulle kunna tro.

- Det är verkligen alla möjliga som kommer hit till lokalen. Däremot är de som utnyttjar våra andra tjänster ofta människor i karriären.

Förutom incheckningen erbjuder Urban Bambino också barnpassning i hemmet, en tjänst som man kan göra rut-avdrag för.

- Avdraget är helt avgörande, få människor hade haft råd att ha barnvakt annars.

Intresset för rut har ökat år för år sedan det infördes. Förra året utförde 17000 företag rutarbeten åt 492000 köpare, enligt statistik från Skatteverket.

Även om städning är det som debatterats mest och står för större delen, så finns också en växande bransch som ägnar sig åt barnpassning. Petra Segerdahl tror att vi kommer se mer av den varan.

- Att frigöra tid på olika sätt kommer bara bli viktigare och jag tror att barnpassning blir nästa grej. Utomlands har det länge varit okej att ta hjälp med det, och jag tror det kommer lossna i Sverige också.

ANNONS

FAKTA

Urban Bambino

Vad: Privat öppen förskola som erbjuder barnpassning på plats eller i hemmet.

Start: 2012

Antal anställda: 4

Omsättning: 135000 (2012)

ANNONS