Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström. Arkivbild.
Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Centern dissar MP-utspel om ränteavdrag

Gärna en avtrappat ränteavdrag. Men knappast nu, är Centerpartiets besked. Att besluta om ett nedtrappat ränteavdrag den sista budgeten inför riksdagsvalet, är inte aktuellt, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström.

ANNONS

– Jag tror inte att den sista statsbudgeten inför ett val, där det redan är en ganska hög temperatur i skattedebatten, är den bästa förutsättningen för att göra en sån överenskommelse, säger han.

Miljöpartiets Åsa Lindhagen, finansmarknadsminister, sade till TT i tisdagskväll att hon gärna ser ett nedtrappat ränteavdrag, som i huvudsak handlar om bostadslånen, redan nästa år, alltså i den budget som ska förhandlas i höst.

– Jag tycker mig se en öppning att äntligen kunna göra någonting åt det här. Vi vill se en rejäl avtrappning av ränteavdraget med ett första steg redan i nästa års budget, som vi ska ta beslut om i höst, sade hon.

ANNONS

Öppningen hon refererar till är bland annat finansminister Magdalena Andersson och Socialdemokraternas utspel i en rapport till partistyrelsen, där ett sänkt ränteavdrag föreslås. Även de flesta andra partierna i riksdagen är för ett avtrappat ränteavdrag.

Men ett av regeringens samarbetspartier, Centern, är inte med på noterna, i alla fall inte nu. Förvisso har Centern ett stämmobeslut på att fasa ut ränteavdraget. Men det krävs ett brett underlag i riksdagen för så stora beslut som måste vara långsiktigt hållbart. Att komma överens brett redan till höstbudgeten ser Emil Källström som omöjligt.

– Den diskussionen kommer inte att uppstå under sommaren, säger Emil Källström.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS