Cecilia Fasth på Eklandias kontor på Lindholmen, med utsikt över hamnbassängen mot det nya hotellet på andra sidan.
Cecilia Fasth på Eklandias kontor på Lindholmen, med utsikt över hamnbassängen mot det nya hotellet på andra sidan.

Cecilia Fasth: "Frihamnen en fantastisk möjlighet"

ANNONS
|

Vi träffas i Eklandias kontorshus, granne med hotellet Radisson Blu Riverside, som ligger och skimrar vid vattnet som ett smycke i blått och turkos vid Lindholmen Science Park.

Cecilia Fasth beklagar att hon inte hunnit sätta nån personlig prägel på sitt kontorsrum inrett i svart. Hon har ärvt det mesta av grejerna, säger hon.

Tidigare i sin yrkeskarriär hade hon nära till Gurkan, eller 30 St Mary Axe som den egentligen heter. Arkitekten har hon koll på, liksom – mindre förvånande – att Skanska byggde den. Hon var mellan 2009 och 2013 vice vd för Skanskas byggverksamhet i Storbritannien med 5 000 anställda. Efter en kort tid vid bostadsutvecklande Sverigehuset tog hon i januari över Eklandias chefsstol.

ANNONS

Eklandia jobbar med kommersiella fastigheter, inte bostäder. På senare år har man gått från att vara en förvaltande organisation till att ta en plats i samhällsutvecklingen i Göteborg. Som till exempel samarbetet med Brunnsboskolan, som man samarbetat med i många år och vars elever här fått träning och inspiration inför det kommande arbetslivet.

Utvecklingen av staden är en mer väntad spelplan för ett företag som äger fastigheter för sju miljarder kronor i Göteborg.

Hur gör man när man tar del i stadsutvecklingen?

- Det handlar i grund och botten om att bygga relationer. Till de 800 kunder vi har i dag, och till kommunen och till våra kolleger och konkurrenter i branschen. Vi har en bra dialog med kommunen och med företag som vill sälja mark till oss.

Hur ser du på samexistensen mellan bostäder och kommersiella fastigheter?

- Jag tycker det är jättekul och intressant att man börjar tala om blandstad. Vi vill gärna vara med och utveckla en blandad stad. Historisk sett har det byggts många kluster, kontorskluster till exempel, stadsdelar som kanske inte lever dygnet runt. Därför är det jättekul med diskussionen om Frihamnen där man talar just om blandstad och där vi vill vara med.

ANNONS

- Magasinsgatan är ett bra exempel, där man blandar butiker, kontor och bostäder och får en levande stadsdel som känns internationell. Samma kommer att ske i Rosenlund. På Lindholmen har vi en liten resa kvar, men vi är på väg också här.

Vilka områden ser du som hetast i stan?

- Viktig för Göteborgs utveckling är ju all form av infrastruktursatsning, så området i och kring Centralen och Lilla bommen är jätteviktigt både på kort och lång sikt. Frihamnen och hela hamninloppet är en fantastisk möjlighet för Göteborg att jobba med vattnet i centrala delar. Det är få om ens någon, som har den möjligheten så centralt.

Hur bygger man en hållbar stad?

- Jag tror man måste utgå från förtätning. Att bygga där det redan finns etablerad infrastruktur är jätteviktigt. Att man kan ta sig kommunalt, och att försörjningssystemen för fjärrvärme och annat finns på plats. Sen finns det speciallösningar på fastighetsnivån, men långsiktigt blir det inte en bra stad för att man bygger ett energisnålt hus ute på en åker, dit alla tar sina bilar. Man kan heller inte bara tänka på hållbarhet som en energifråga, utan måste också se det i ett socialt perspektiv. Där är det som händer i Rosenlund ett bra exempel.

ANNONS

Hur mycket folk jobbar med det här hos er?

- Vi är femtio anställda. Ungefär tjugo av dem jobbar som fastighetsansvariga, med fastighetsskötsel lite slarvigt uttryckt. Sen har vi trettio stycken inne på kontoret. Jag skulle säga att fem, sex av dem fokuserar på stadsutveckling på ett eller annat sätt. Det är en begränsad del av bolaget, men vi har en helhet som ger oss styrka. En fastighetsingenjör jobbar mycket med energifrågor till exempel, som vilka system man bör välja för hållbarhet.

Hur var det att jobba med byggverksamhet i Storbritannien?

- Det finns flera skillnader. Det mest påtagliga är säkerheten, att säkerhetstänket i arbetsmiljön är högre i England. Man jobbar väldigt mycket mer med skyddsutrustning och hur man jobbar på arbetsplatsen. Du kan se att alla har handskar, skyddsglasögon, hjälmar. Det där leds av beställarna, deras vägverk, de som beställer skolor och så vidare, de ställer tydliga krav. I slutändan är det förstås regeringen som drivit på.

- Man jobbar också mer med sociala frågor utifrån uppdragsgivaren. Även där är stat och kommun kravställare. Som när unga dömda efter avtjänat straff slussades ut i samband med att OS-byn byggdes.

Cecilia Fasth beskriver London som byggstad som "jäkligt trång". Det kräver ett helt annat fokus på logistiken. Och så bygger man förstås på höjden snarare än på bredden.

ANNONS

- Jag var också lite ensam som kvinna i entreprenadbranschen, konstaterar Eklandias vd.

Hur är du som ledare?

- Inkluderande och ganska krävande. Målinriktad. Otålig. Vill att man spetsar femman lite. Vill ha högt i tak. Man måste våga testa idéer.

Vilka kvaliteter uppskattar du mest hos en kollega?

- Integritet och lojalitet. Att man vågar tycka och säga ifrån när man tycker att det håller på att gå åt skogen. Utmana och ha en ståndpunkt.

OM INTERVJUN

Varför?

Cecilia Fasth har gjort en snabb karriär och är efter åren på Skanska vd för ett av Göteborgs största fastighetsföretag, samtidigt som staden står inför en mycket omfattande utveckling av infrastruktur, bostäder och kontorshus.

Eklandia, som nettoinvesterar strax under en halv miljard om året i Göteborg, äger Amerikahuset, Pellerins margarinfabrik, Gamle Port och Semcons nya huvudkontor nära SVT-huset för att nämna några kända fastigheter.

Hur?

Vi träffas i Eklandias kontorshus på Lindholmen, där Cecilia Fasth har utsikt över hamnbassängen och det nya hotellet Radisson Blu Riverside. Nicklas Elmrin ber henne stiga upp på den smala stenbänk som löper under fönstret, vilket hon gör villigt och med en handbollsspelares fulla kontroll. Cecilia Fasth, född i Vänersborg, spelade i BK Heid i division ett för inte så många år sedan. Sen går vi ut på kajen och Fasth lutar sig mot en pollare i den aningen snåla vinden.

ANNONS

Reflektion

Cecilia Fasth gör intryck av att vara en rak och chosefri person. Att hon lagt en massa timmar på privat snickeri i huset från 1913 och på sommarens friggebodsbygge kommer inte som nån större överraskning.

En klart hörbar klang avslöjar hennes rötter i Vänersborg.

FAKTA: Cecilia Fasth

Vd sedan i vintras för Eklandia Fastighets AB.

Övriga uppdrag: Styrelseuppdrag för Fagerhult och volleybollklubben Majornas VBK.

Karriär: 1996, trainee i Skanska; 2007, vd Skanska fastigheter; 2009 Green officer Skanska (hållbarhetsfrågor); 2009, vice vd Skanskas byggverksamhet i Storbritannien; 2013, vd för Sverigehuset i Göteborg.

Ålder: 41 år.

Bor: Ekebäck.

Familj: två pojkar och en man.

Utbildning: Civilingenjör, Väg och vatten på Chalmers.

Förebild: Plockar gärna det bästa från olika håll.

En ledig dag: "Är med mina barn och min man och gör något aktivt. Har lite svårt att sitta still. I går körde vi inomhusminigolf i Grimmered. Åker gärna snowboard och slalom. Är hellre i stan än i skogen, tar med familjen och kollar detaljer på hus. Hus gillar jag."

ANNONS