Carlsberg hotar sparka folk om Coop inte ger sig

ANNONS
|

I över ett år har Coop och Carlsberg förhandlat om ett nytt avtal. I måndags strandade förhandlingarna.

–Coop har krav på att markant sänka inköpspriset till en nivå som skulle göra det olönsamt för oss. Det kan vi inte acceptera, säger Mark Jensen, vd på Carlsberg Sverige.

Smygande bojkott

Redan förra året slutade Coop att köpa vissa sorter av Ramlösa och Pepsi till sina cirka 760 butiker.

–Deras svar på förhandlingarna har varit att successivt sluta köpa våra produkter. Om inte vi går med på deras krav gör de så. Men det är omöjligt att pressa priset så som de kräver, säger Mark Jensen.

ANNONS

Magnus Nelin, presschef på Coop, anser inte att detta är någon stor sak.

För oss är detta ingen jättegrej. Det är inte ovanligt i förhandlingar att man går in och stoppar leveranser. Vi har ju inget avtal med dem just nu, säger han.

– När Carlsberg hävdar att Coop gör affären olönsam för dem, är det endast en del i förhandlingen, menar Nelin.

–Vi har som mål att ha konkurrenskraftiga priser i våra butiker. Vi har tre miljoner medlemmar och vårt uppdrag är att förhandla fram bra priser till dem. Vi förstår inte att det blivit en sådan stor grej av det.

”Vi brukar komma överens”

Carlsbergs vd säger precis tvärtom:

–Det är en stor grej när de slutar sälja sådana folkkära produkter. Jag förstår inte vad de menar när de säger så. Tuffa förhandlingar är vanliga med alla våra kunder, men vi brukar ju komma överens, säger Mark Jensen på Carlsberg.

Carlsberg har lagt andra förslag till Coop för att förbättra lönsamheten på deras produkter, men enligt Mark Jensen vill Coop bara diskutera inköpspris och inget annat.

Svarar med hot

Stoppet innebär försäljningstapp för Carlsberg, man uppskattar ett bortfall på cirka 20 procent av deras normala försäljning hos Coop, som ligger mellan 30 och 50 miljoner kronor per år.

ANNONS

–Vi jobbar hårt på att kunna ta igen minskningen det medför. Vi hoppas att det inte blir långdraget och att Coop inte tar till ytterligare åtgärder. Blir det så får vi titta på andra besparingar, som till exempel uppsägningar. Men det hoppas vi verkligen inte, säger Mark Jensen.

ANNONS