Camilla Haraldsson fixar bröllopet

ANNONS
|

Är Pingst fortfarande den stora bröllopshelgen?

–Nej, inte bland våra kunder faktiskt. Jag driver en fest- och bröllopsagentur ihop med en kollega och för oss ligger topparna iaugusti-september numer, men vi planerar bröllop året runt och har fullt upp hela tiden.

Vad gör egentligen en bröllopskoordinator?

–Vi ser till att bröllopet blir exakt som brudparet vill ha det. Vi letar lokal och föreslår leverantörer efter deras önskemål. Vi skapar gigantiska projektlistor i Excel så att inget glöms bort och är med och ser till att allt flyter under själva dagen. Vi hjälper också till med dekor och blomsterarrangemang. Dessutom har vi stenkoll på etikettsregler så att vi kan informera om dem, sedan kan brudparet välja att strunta i dem men då är de i alla fall medvetna om det.

ANNONS

Varför behöver man en sådan, kan man inte lika gärna planera själv?

– Det kan man såklart, men för mig som bröllopskoordinator går det enormt mycket snabbare och smidigare eftersom jag har rutiner och ett stort nätverk av leverantörer. Jag kan också komma med idéer som brudparet kanske inte tänkt på. Men det är absolut en typ av lyxkonsumtion. En del tycker kanske också att det ger lite status att kunna säga att man har en bröllopskoordinator.

Vad är det för typ av människor som anlitar er?

–Det är ofta karriärmänniskor som kanske inte har tid att planera allt själva. De har höga krav på sitt bröllop och en ganska hög budget för det. Normalkunden lägger mellan 200 000 och en halv miljon kronor, men vi har haft bröllop för en bra bit över miljonen också.

Det är väldigt mycket pengar för en fest, är det värt det?

–Jag tycker det. Ett bröllop är något som folk kommer ihåg och pratar om länge och jag tycker vi satsar för lite på det i Sverige.

Hur går man tillväga om man vill jobba med det här?

–Det är bra att gå en projektledarutbildning. Numer finns det också olika eventutbildningar som man kan gå. Sedan får man erbjuda sig att jobba gratis för vänner och bekanta för att få erfarenhet. Man bör också tänka på vad jobbet faktiskt går ut på. Vi får väldigt många jobbansökningar och en del skriver saker som att de ”tycker det är roligt att piffa”. Då ska man kanske bli florist istället. Visst, vi håller på med en hel del härligt piff men framför allt är det tuff projektledning och hårt arbete. Men jag har världens roligaste jobb!

ANNONS

Vad kostar det att anlita dig?

–Våra offerter brukar ligga på mellan 30000 och 50 000 kronor. Det beror lite på vad vi ska göra, om vi till exempel ska ha ansvar för alla svar på inbjudningar så kostar det extra men någonstans där brukar det hamna.

Går det att leva på det här?

–Nej, i Sverige går det inte att leva på bara bröllopsplanering. Det är inte så vanligt än. Vi ordnar andra fester och företagsevent också. Men det ökar hela tiden! Sverige har länge varit ett gör-det-själv-land men det har blivit allt mer okej att köpa in tjänster i och med Rut och Rot. Förfrågningarna ökar hela tiden och idag kommer de från hela landet, i början var det mest Stockholm.

Är du gift själv?

–Ja jag gifte mig 1994. Det var väldigt enkelt med vita linnedukar och någon liten blomma här och där. Då var det ingen som tänkte att man kunde göra på något annat sätt. Idag har brudar, för det är oftast de, stenkoll på bröllop. De läser bloggar och kollar in de senaste trenderna i framförallt USA men även i övriga delar av världen. Hade jag fått göra om det så hade jag haft ett vinterbröllop och byggt upp häftiga ljusmiljöer med facklor.

ANNONS

.

Camilla Haraldsson

Gör: Fest- och bröllopskoordinator på Fest & Bröllopsagenturen som hon driver tillsammans med kollegan Malin Johansson.

Bakgrund: Verksamhetsutvecklare på Ericsson.

Favoritbloggar om bröllop: Vintage Honeymoon, The Knot och Style me pretty.

ANNONS