Bygger utifrån ett socialt engagemang

För Serneke är samhällsansvar en del av visionen. Genom olika projekt stöder och uppmuntrar byggföretaget insatser inom flera områden. Målet är alltid en utveckling som ska gynna människor.

ANNONS
|

Från sitt kontor har Ola Sernekeen magnifik utsikt mot Bananpiren,hamnen och Hisingen. Någon skreven gång att stora idéer kräver utsiktoch kanske stämmer det. Ola Sernekesbyggkoncern Serneke AB harpå knappt 20 år blivit ett av Sverigesstörsta inom byggsektorn med enomsättning på närmare 6 miljarderkronor. Företaget har också blivit ettav de mest tongivande inom samhällsansvaroch hållbarhet.

Årligen lägger Serneke AB åtskilligamiljoner på sponsring ochCSR-projekt i Sverige. Och enligtOla Serneke är det en del av företagetsvision.

– Jag får ibland försvara mig införstyrelsen. Men det här är äktahållbarhet. Jag vill vara med ochpåverka samhället och folkhälsan,och kan vi tjäna pengar samtidigtså varför inte, säger han.

ANNONS

Ett tydligt mål är att minska segregationen,öka folkhälsan och påverkabeslutsfattare i olika frågor.

– Ett stort bolag lyssnar man på.Det har varit min drivkraft när jagbyggt upp företaget och det i sin turgör att jag kan anställa och attraherarätt personal. Inte alla företag harden inställningen, de vill bara tjänapengar. Visst ska man ha finansiellamål, och man måste ha en viss avkastningmen en del av vinsten kanman använda till att påverka samhället,säger Ola Serneke.

ÖVERTYGELSEN OM ATT hjälpa andrahar följt med sedan barndomenhemma i Alingsås. Ola Sernekesmamma var ordförande inom Amnestyoch omvärldsfrågor diskuteradesofta.

– Vi hade chilenska flyktingarhemma hos oss och jag fick somung upp ögonen för hur bra vi hadedet i jämförelse. Mamma sa alltidatt man skulle göra det man kunde,så kunde man sova bra om natten,berättar han.

En av föreningarna som företagetstöttar är Agape som hjälper ensamkommandebarn och ungdomar.Serneke AB köpte Säve depå föratt kunna ordna snabba boendelösningarför ungdomarna och gedem en tryggare vardag i väntanpå beslut. Man arbetar också aktivtmed att anställa personal som inteär födda i Sverige eller som har socialabekymmer.

– Vi skapar en bra känsla i företagetnär vi engagerar oss i olika samhällsfrågor.Om vi har en pappa somarbetar hos oss och hans döttrarsfotbollslag får sponsring av oss attköpa fotbollsskor, då ger det tillbakatill företaget i längden. Vi skapar enstolt företagskultur som är attraktiv,säger Ola Serneke.

ANNONS

ATT VÄLJA RÄTT corporate socialresponsability-projekt är viktigtmenar han. Man måste kunna ståför det man stöttar och där mankan påverka. På Serneke sitter enhel avdelning och går igenom olikamöjliga CSR-projekt utifrån hårtställda kriterier.

– Jag vill inte stötta något sominnebär våld av något slag, jag ärhelt emot boxning till exempel. Vifår flera hundra sponsoransökningarom året som noggrant gås igenom.Föreningar har det allt sämrei dag, allt färre eldsjälar orkar jobbaoch man får sämre anslag. Därförbygger vi också idrottsrelateradebyggnader där föreningar får hyrabilligt, säger Ola Serneke.

Berättarministeriet är ett annatprojekt Serneke är med och stöttar.Berättarministeriet syftar till atthjälpa barn och ungdomar i områdenmed hög arbetslöshet att uttryckasig i skrift och därmed kunnadelta aktivt i samhällsdebatten.

– Vi bygger och projekterar helastadsdelar som till exempel Karlastadenpå Hisingen, där kultur,idrott, skola och omsorg byggs medredan från början. Här ska finnasbåde hyresrätter och bostadsrätterså man har möjlighet att göra bostadskarriär.Möjligheten till idrottgör att man väljer bort våld, manväljer att träna i stället för att festa,säger Ola Serneke.

HANS TIPS TILL företag intresseradeav CSR är att bygga in det i företagetsvision från början. Vill manbara tjäna pengar är man inte rättute i dag. Och allt fler företag fårupp ögonen för vad det innebär attta samhällsansvar och vilka positivasidor det bär med sig in i företagetskultur, anser han.

ANNONS

Möjligheten att påverka samhällsutvecklingenär något som Ola Sernekeåterkommer till. Att engagerasig ger resultat och det går ofta fortareän genom politik.

– I stället för att bara prata om tillexempel migrationsfrågor försökervi hitta lösningar snabbt. Jag får oftafrågan om jag inte ska bli politiker,men nej. Jag passar nog bättre i affärsvärldenoch här kan jag påverkamer. Det går alldeles för långsamti politiken för mig. Här är det jag som styr skutan, säger Ola Serneke

SERNEKE AB

■■ Grundare: Ola Serneke.

■■ Grundades: 2002.

■■ Gör: Byggkoncern verksam inombygg, anläggning, projektutvecklingoch fastighetsförvaltning.

■■ Antal anställda: cirka 1 000.

■■ Omsättning 2017: 5,8 miljarderkronor.

■■ Resultat 2017: 401 miljoner kronor.

ANNONS