Brudar bannlysta på bilmässa

ANNONS
|

Bilmässor på olika håll i världen har kvar sina kvinnliga modeller som poserar vid bilarna med enda syftet att dra folk till montrarna och le mot fotograferna. Att Kina skulle bli först med att förbjuda bilbrudarna kanske förvånar. Men enligt uppgifter i kinesiska medier har arrangörerna av årets bilsalong i Shanghai tvingats införa förbud efter påtryckningar från regeringen.

Stoppa vulgaritet

Utställarna har fått uppmaningen att sätta stopp för alla typer av vulgaritet, allt som kan skada ett civiliserat samhälle och allt som är sensationsskapande. Dit räknas de kvinnliga modellerna, skriver AFP och hänvisar till kinesiska medier. Efter den tragiska händelsen i Shanghai där människor trampades ihjäl i vintras finns också en rädsla för alltför stora kaotiska folksamlingar.

ANNONS

Uppmaningen har anammats så till vida att de lättklädda modellerna precis intill bilarna var borta. I stället var det många värdinnor i välskräddade dräkter i montrarna med broschyrer eller surfplatta i händerna redo att berätta om bilarna. Med tanke på att det är en internationell mässa var det dock påfallande många som inte kunde engelska.

Delade meningar

Beslutet var välkommet av vissa.

-Jag tycker att det är bra. Det är bättre att man kan titta på bilarna. Mässan har blivit mycket lugnare också. Dessutom får utställarna inte spela så hög musik, vilket också är skönt, säger Mars Ma som jobbar för Toyota.

Men hans åsikt delas inte av alla.

-Det är tråkigt att tjejerna är borta, säger Sam Wang som jobbar med bilreklam.

Arrangörerna har också bestämt att inga barn får komma in på mässan och hänvisar till säkerhetsskäl eftersom det fortfarande pågår byggnadsarbeten. Ska man ta med sig barn krävs särskilt tillstånd.

Bilmässan i Shanghai är en av världens största.

Alternerar vartannat år med Peking.

I år har mässan flyttat till ett nytt utställningsområde som är gigantiskt - lika stort som 60 fotbollsplaner.

Öppet för pressen 20-21 april. Pågår sedan till 29 april.

Arrangörerna räknar med en miljon besökare.

Cirka 10 000 medierepresentanter är ackrediterade.

ANNONS