Kraftigt växande omsättning för det göteborgska fibernätbolaget Hexatronic.
Kraftigt växande omsättning för det göteborgska fibernätbolaget Hexatronic. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Brittisk patentstrid dämpar vinsten för Hexatronic

Börsnoterade fibernätbolaget Hexatronic väljer tillväxt före vinst. Tack vare uppköp i utlandet ökade bolagets försäljning tvåsiffrigt i det fjärde kvartalet.

ANNONS

Det Göteborgsbaserade fibernätbolaget Hexatronic redovisar en rörelsevinst om 17,4 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2018. Det ska jämföras med ett resultat om 30,4 miljoner kronor under samma period ett år tidigare.

Samtidigt uppvisar företaget en kraftigt ökad försäljning i den avslutande delårsrapporten. Hexatronics nettoomsättning steg med 36 procent till 443 miljoner kronor under det fjärde kvartalet. Under samma period 2017 låg det nyckeltalet på 325 miljoner kronor.

Omsättningsstrategin

Att växa har varit bolagets primära huvudfokus under räkenskapsåret, enligt vd Henrik Larsson Lyon i bokslutet.

– 2018 var ett år med fortsatt mycket stark tillväxt för Hexatronic. Högst upp på agendan var att öka närvaron i Storbritannien, Tyskland och USA. Samtliga dessa marknader befinner sig tidigt i utbyggnaden av fiber till hemmet, kommenterar koncernchefen Larsson Lyon i bokslutet.

ANNONS

Hexatronics växande affär beror främst på förvärv gjorda på de utländska marknaderna. Under det sista kvartalet i fjol utökade fibernätbolaget exempelvis sin närvaro i Tyskland.

Patentstrider

Det sviktande rörelseresultatet följer dels på en patenttvist i Storbritannien som inneburit ombudskostnader på 3 miljoner kronor i det fjärde kvartalet, dels för att motsvarande period 2017 stärktes av en positiv engångseffekt om 6,5 miljoner kronor kopplat till ersättning från en svensk patentstrid.

Även 2019 spås bli ett tillväxtorienterat år, åtminstone i utlandet, enligt fibernätchefen.

– Om vi blickar mot 2019 är vår bedömning att den internationella marknaden kommer visa god tillväxt (...) Den svenska marknaden bedömer vi kommer vara ungefär i nivå med 2018. Vi bedömer att den brittiska marknaden kommer utvecklas starkt och att vi är väl positionerade för att ta del av den tillväxten (...) Även den nordamerikanska marknaden förväntas växa och vi bedömer att vi kommer ta marknadsandelar, kommenterar vd Henrik Larsson i bokslutet.

I samband med bokslutet föreslår Hexatronic en oförändrad utdelning på 0,40 kronor per aktie för 2019.

Här är Hexatronics helår i siffror:

2018 2017
Nettoomsättning (mkr)1 597,81 299,4
Rörelseresultat (mkr) 92,5122,3
Utdelning per aktie (kr) 0,40 k 0,40
ANNONS