Storbritannien närmar sig avgörande ögonblick i brexitprocessen, som riskerar att sluta med att landet kraschar ut ur EU utan ett utträdesavtal. Arkivbild
Storbritannien närmar sig avgörande ögonblick i brexitprocessen, som riskerar att sluta med att landet kraschar ut ur EU utan ett utträdesavtal. Arkivbild

Brittisk ekonomi nära recession

Den brittiska tillväxten har gått in i väggen inför brexit. Ekonomin närmar sig recession och på bostadsmarknaden bubblar det av oro.

ANNONS
|

Ett inköpschefsindex för tjänstesektorn för december från IHS Markit/CIPS steg till 51,2 i december, upp från 50,4 i november. Ökningen är dock marginell och nivån är fortfarande nära skiljelinjen mellan ökande och minskande aktivitet i ekonomin, som går vid 50.

Sämsta sedan 2009

Sammantaget summeras inköpschefsindex för november och december samtidigt till de sämsta månaderna för brittisk ekonomi sedan mars 2009, då den brittiska ekonomin präglades av finanskris och recession.

Enligt IHS Markit tyder det nedtryckta inköpschefsindexet på att tillväxten i den brittiska ekonomin föll till 0,1 procent under fjärde kvartalet 2018.

ANNONS

Tidigare i veckan redovisade IHS Markit ett brittiskt inköpschefsindex för tillverkningsindustrin, som steg till 54,2. Det var en större uppgång än väntat, men enligt IHS Markit handlar det främst om att den brittiska industrin ägnar sig åt omfattande lageruppbyggnad, både av insatsvaror och slutprodukter, inför brexit.

Osäkerheten kring brexit är en avgörande faktor för den dystra stämningen i den brittiska ekonomin.

Oron för den brittiska ekonomins framtid utanför EU och risken för att Storbritannien tvärt kraschar ut ur EU utan ett utträdesavtal den 29 mars präglar även landets bostadsmarknad.

De brittiska bostadspriserna sjönk 0,7 procent i december från månaden före, vilket är den största månatliga nedgången sedan juli 2012, enligt den brittiska bolånejätten Nationwide.

Bostadsmarknaden i Storbritannien har varit svag sedan folkomröstningen om brexit i juni 2016. Den brittiska centralbankschefen Mark Carney varnade nyligen för att en brittisk krasch ut ur EU utan avtal skulle kunna skapa kaos på bostadsmarknaden med prisras på 30 procent.

Tre veckor kvar

Det brittiska parlamentet ska under veckan som inleds måndagen den 14 januari rösta om premiärminister Theresa Mays förslag till utträdesavtal med EU. En planerad omröstning om utträdesavtalet stoppades i december, då det var uppenbart att regeringen skulle åka på ett stort bakslag.

Utgången är fortfarande oviss sedan Mays regering förgäves försökt få EU att göra förtydliganden som kan övertyga fler att stödja avtalet.

ANNONS

Skulle parlamentet säga nej till utträdesavtalet har Mays regering tre veckor på sig att föreslå alternativa färdvägar. I korthet handlar det om fem vägval att ta ställning till. Ett spår är brexit utan utträdesavtal. Det kan också bli en stor omförhandling av utträdesavtalet, med en eventuellt uppskjuten brexit.

Förslag kan även läggas fram om nyval, en ny folkomröstning, eller en förtroendeomröstning som kan fälla Theresa Mays regering.

TT-Reuters

ANNONS