Visning av bostadsrätt i Midsommarkransen för spekulanter. Arkivbild.
Visning av bostadsrätt i Midsommarkransen för spekulanter. Arkivbild.

Bred nedgång på bostadsmarknaden

Nedgången på bostadsmarknaden förstärktes under november. Priserna på bostadsrätter föll på riksnivå med tre procent – den största minskningen sedan november 2011.

ANNONS
|

Nya siffror från såväl Svensk mäklarstatistik som Valueguards hox-index visar nu på en bred nedgång på bostadsmarknaden. Trenden är tydlig när det gäller såväl olika tidsperioder som delar av landet.

Hox-index visar på en nedgång på 2,9 procent jämfört med oktober månad och på tre månader 7,3 procent. På tolv månader är nedgången nu 0,2 procent.

När det gäller Svensk mäklarstatistiks siffror visar siffrorna för Stockholm respektive Göteborg på samma tillbakagång som i riket, det vill säga tre procent.

Och när det gäller ett tremånadersperspektiv är nedgången ännu mer markant. Då faller priserna exempelvis i centrala Stockholm med hela fem procent och i ett riksperspektiv med fyra procent.

ANNONS

Oro på marknaden

Prisnedgången märks dock inte bara på bostadsrätter. Även villor går tillbaka en procent på en månad och lika mycket ur ett tremånadersperspektiv.

- Det är nu tillbaka till perioden 2007-08 då vi såg en liknande oro på marknaden. Samtidigt har vi varit vana vid att se höga plussiffror. Det har i princip bara gått upp sedan 2012 och det kan inte fortsätta i tid och evighet, säger Hans Flink, försäljningschef vid Svensk mäklarstatistik till TT.

Förklaringen till prisfallet säger Hans Flink är de som tidigare under hösten lyfts upp, det vill säga en ökad nyproduktion samtidigt som mängden utlagda befintliga bostäder har ökat i stor omfattning.

Köparens marknad

- Det finns väldigt mycket att välja på och det är köparens marknad nu. Du kan gå runt på flera visningar och välja och vraka.

När det gäller det prisfall som skedde 2007-08 påpekar Hans Flink att det tog cirka tre år innan man var tillbaka på samma nivå som innan raset. Att det nu ska lika lång tid den här gången bedömer han som högst osannolikt.

ANNONS

- Då var det två stora händelser, dels en mindre finanskris 2007 och sedan den stora året därpå. Om inte det händer någon Lehman Brothers-krasch så tror jag att det kommer att stabilisera sig mycket snabbare och absolut inte några tre år igen.

TT

Fakta: Prisförändring för bostadsrätter i procent, november

ANNONS