Branschen jagar alternativ till bomull

ANNONS
|

Sara Winroth, miljöchef och hållbarhetskoordinator på Lindex, deltar på en konferens på Textile Fashion Center i Borås den 6 mars. Då samlas olika aktörer från mode- och textilbranschen för att diskutera möjligheten att utvinna textilfibrer från våra svenska skogar.

– Vi på Lindex arbetar för en hållbar framtid, inom ramen för mode. Allt vi gör påverkar vår omvärld på ett eller annat sätt, säger hon.

Enligt Sara Winroth finns det ett behov av att hitta nya fibrer som är resurseffektiva, både miljömässigt och ekonomiskt.

– Med den globala befolkningstillväxt vi har i dag behöver vi använda jordens resurser på ett mer effektivt sätt.

ANNONS

Eva Kindgren, CSR-chef på Kappahl, är inne på samma linje.

– Det finns lika mycket bomull i dag som det fanns för 30 år sedan, och det kommer finnas lika mycket om 30 år också. Men det kommer inte finnas mer. Det i kombination med att befolkningen växer gör att det kommer uppstå en brist, säger hon.

De fibrer som kan utvinnas från skogen påminner om viskos och är lite snällare och tunnare än bomull i kvalitén, berättar Eva Kindgren.

– Olika fibrer har ju olika egenskaper. Det gäller att hitta en bra balans så att alla funktioner i fibern kommer till sin rätt. Kanske kan man i framtiden göra plagg med hälften bomull, hälften någon annan fiber, säger hon.

H&M har som mål att all bomull i sortimentet ska komma från mer hållbara källor senast år 2020 med hjälp av Better Cotton, ekologisk samt återvunnen bomull, berättar Joanna Morell, presskontakt på H&M Sverige.

Better Cotton är ett initiativ som går ut på att förena bönder, bomullsrensare, spinnare, skräddare, fabrikörer, återförsäljare och klädmärken i kampen för en mer hållbar hantering av världens bomull. Bland annat Kappahl, Lindex, H&M, Stadium och Hemtex är involverade i Sverige.

ANNONS

Målen med initiativet är bland annat att minska miljöpåverkan från bomullsproduktionen och förbättra den ekonomiska utvecklingen i de områden som producerar bomull.

Men behovet av att hitta andra alternativ ökar.

– Vi har nyligen släppt våra första plagg som innehåller textilfibrer från kläder som samlats in med hjälp av våra kunder i ett globalt klädinsamlingsprojekt. Men det krävs ytterligare teknologiska innovationer för att plagg som är tillverkade av enbart återvunnet material ska kunna leva upp till våra höga kvalitetskrav.

H&M arbetar bland annat med fibermaterialet Tencel som tillverkas av cellulosa, men också med återvunnen polyester som görs av PET-flaskor och återvunnen polyamid som framställs av textilspill från tillverkning av fiskenät och mattor.

– Mängden återvunnen polyester som vi använder motsvarar 9,5 miljoner PET-flaskor. Vi erbjuder bland annat jeans som är tillverkade av 28 procent återvunnen polyester, säger Joanna Morell.

ANNONS