Arkivbild: GP
Arkivbild: GP

"Bra om GP får möjlighet att söka nya mediestödet"

GP:s chefredaktör Ceciiia Krönlein hoppas att Medieutredningens förslag ska ge alla medieföretag samma möjlighet.

ANNONS
|

– Det är rätt väg att avskaffa dagens presstöd och införa ett plattformsoberoende mediestöd från 2018.Förslaget att öka budgetramen stegvis med 165 miljoner kronor fram till 2020 är också bra. Frågan är dock om pengarna räcker, säger GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein om den statliga Medieutredningen som presenterades på måndagen.

För närvarande är detstatliga stödetdrygt 500 miljoner kronor per år men delas bara ut till tryckta tidningar, sammanlagt ett 80-tal. De flesta är små som bara kommer ut en eller två dagar iveckan. Störstär Svenska Dagbladet som för närvarande får cirka 45 miljoner kronor per år. Bakgrunden är att dagens presstöd, som skapades på 1970-talet, iförsta hand går till så kallade andratidningar. Det är tidningar som har en större konkurrent på sin utgivningsort, i Svenska Dagbladets fall Dagens Nyheter i Stockholm.

ANNONS

– Viktigast för GP och de andra Stampen-ägda tidningarna (på västkusten) är att vi får samma möjligheter som andra aktörer att ansöka om det nya mediestödet. Föreslaget om en investeringsfond för nystartade medieinitiativ kan också vara något positivt för GP:s och Stampens del.Om dessa förslagnu införs, de är ju barautredningsförslag ännu så länge, säger Cecilia Krönlein.

– Jag kan också känna oro för den fortsatta processen med remissrunda och hantering i riksdagen. Det får inte bli en tummetott av förslaget, säger GP:s chefredaktör.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), som hade beställt Medieutredningen och också var den som på måndagen formellt tog emot den av utredaren Anette Novak, sa sig vilja skynda på processen.

– Jag har därför i dag,innan jag tog emot utredningen, bett Berit Högman som är socialdemokraternas vice gruppledare i riksdagen, att redan nu börja tala med alla riksdagspartier om behovet av att ta ställning för en ny mediepolitik. Vi har inte tid att först invänta den remissrunda som nu också ska till utan måste arbeta parallellt, säger Alice Bah Kuhnke.

ANNONS