Svenska hushållens köpvilja har minskat betänkligt. Arkivbild.
Svenska hushållens köpvilja har minskat betänkligt. Arkivbild.

Bostadsmarknad tynger detaljhandeln

Svenska hushållens köpvilja har minskat betänkligt. Det förklaras delvis med oron kring bostadsmarknaden. Nordeas chefsanalytiker bedömer nu Riksbankens prognos för privatkonsumtion som alltför optimistisk.

ANNONS
|

Försäljningsvolymen i detaljhandeln kom in lägre än förväntat under februari månad. Jämfört med samma månad 2017 var ökningen 1,5 procent medan en Reuters-analys spådde en ökning med 1,7 procent. Samtidigt minskade dagligvaruhandeln med 1,0 procent.

Därmed fortsätter den svaga utvecklingen där ökningen bara varit 0,5 procent sedan oktober förra året, skriver Nordea i ett marknadsbrev och bankens chefsanalytiker Torbjörn Isaksson utvecklar:

- Vi har haft en svag bostadsutveckling och historiskt sett brukar den ha betydelse för konsumtionsbeteendet. Den svaga trenden i detaljhandeln väcker en hel del frågetecken, säger han till TT.

ANNONS

Nordea gör nu bedömningen att utvecklingen kan vara något överdrivet svag och att en viss återhämning kommer att ske. Riksbankens prognos, att privatkonsumtionen ska öka med 2,9 procent, ser dock väldigt avlägsen ut, säger Torbjörn Isaksson.

- Det är visserligen mycket kvar av året men att vi ska se en konsumtion på tre procent är väl optimistiskt. Vid vår senaste prognos såg vi en tillväxt på under två procent och med de senaste siffrorna så står vi fast vid den prognosen, säger Torbjörn Isaksson.

TT

ANNONS