Bopriserna kyls ned i regionen

En fortsatt tydlig nedgång i Västra Götaland – men det blåser inte lika kallt som i Stockholm. Så ser hushållens syn på bopriserna ut framöver.

ANNONS

SEB mäter varje månad hur hushållens tilltro är till bostadsmarknaden. Och decembermätningen visar att hushållens tilltro är är allt svagare – en nedåtgående trend som märkts under hösten. Visserligen ligger index fortfarande på ett plus för alla regioner utom Stockholm, vilket betyder att det fortfarande finns en tilltro till att priserna ska öka. Men ökningen ser allt svagare ut, om hushållen får rätt.

Vill binda

Med en väntande räntehöjningen runt hörnet tror allt fler att det är en god idé att binda räntan för huslånen – nio procent uttrycker detta. Allt fler har också en kombination av rörlig och fast ränta på sina lån.

ANNONS

Ser man till Västra Götaland sjunker indexet också tydligt, från 23 i november till 10 i december.

– Det är tredje månaden i rad som indikatorn sjunker för Västra Götaland. Det är i stora drag vad som skett i övriga landet också och regionen ligger nära rikssiffran. Hushållen är avvaktande, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Mittemellan de andra

– Om man jämför med övriga storstadsregioner kan man konstatera att Västra Götaland ligger en bra bit över Stockholm med -9, medan Skåne ligger tydligt över Västsverige, på 17, men sjunker kraftigare.

Han konstaterar att indexet under senaste året legat väsentligt lägre under hela det här året om man jämför med toppen under 2017, då indexet låg på över 60.

På frågan om hushållen ska satsa på bunden eller rörlig ränta säger han:

– Det bästa är en blandning av båda, mer talar nu för att öka låneandelen med bunden ränta nu.

LÄS MER:Här har bopriserna rasat mest i Göteborg

LÄS MER:Chefsekonom: Bopriserna ska falla ytterligare 10 procent

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS