Norsk sockerskatt är godis för Sverige.
Norsk sockerskatt är godis för Sverige.

Blomstrande gränshandel efter norsk sockerskatt

Norska företag går på knäna efter höjningen av den norska sockerskatten – men i Sverige är gränshandeln starkare än någonsin.

ANNONS
|

Vid årsskiftet höjdes sockerskatten i Norge med hela 83 procent, något som har slagit hårt mot norska producenter.

På Hval sjokoladefabrikk har omsättningen sjunkit med 23 procent under årets första kvartal, skriver norska NRK. Fabrikschefen Rune Forsberg uppger att situationen är extrem och att man varit tvungna att permittera 5 av 14 anställda.

Men gränshandeln i Sverige går desto bättre. Den norska gränshandeln är som störst i Strömstads kommun och enligt Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat Nordby i Strömstad, var påsken den bästa någonsin.

- Det handlas extremt mycket, och maj ser väldigt bra ut hittills. Försäljningen av de varugrupper som berörs mest av sockerskatten har ökat med 10–20 procent, säger han till TT.

ANNONS

Norrmännen handlade för rekordhöga 16 miljarder kronor 2017, en ökning med 23 procent jämfört med motsvarande tolvmånadersperiod dessförinnan (oktober–november), enligt norska Statistisk sentralbyrå – en trend som således ser ut att fortsätta.

Då den norska kronan stärkts mot den svenska med nästan 10 procent sedan årsskiftet har även andra livsmedel fått en skjuts, säger Ole Jørgen Lind.

- Norrmännen säger att det aldrig varit så billigt, att de handlar oftare och mer än tidigare.

TT

Fakta: Handlade för 16 miljarder

Normännen spenderade cirka 16 miljarder kronor på gränshandel i Sverige 2017. En ökning med 23 procent jämfört med motsvarande tolvårsperiod dessförinnan (oktober–september), enligt norska Statistisk sentralbyrå. För den norska dagligvaruhandeln ses gränshandeln som ett problem. Enligt branschorganisationen Virke förlorar Norge närmare 12000 jobb när norrmännen ratar inhemska butiker för att istället handla i Sverige.

ANNONS