Äppelskörden på Solnäs gård utanför Lund är igång tidigare än normalt. Rekordvärmen de senaste månaderna har varit optimal för landets äppelodlare.
Äppelskörden på Solnäs gård utanför Lund är igång tidigare än normalt. Rekordvärmen de senaste månaderna har varit optimal för landets äppelodlare.

Blomstrande äppelodlare vill få lyckligt slut

Varma maj gav äppelodlarna en blomstrande start. Nu vill de även få ett lyckligt slut på säsongen.

ANNONS
|

Äppelträden dignar av frukt på Solnäs gård utanför Lund. Trots att E6 ligger endast ett stenkast från äppelodlingen är tystnaden påtaglig i gångarna. I en av gångarna är dock aktiviteten febril. Skörden har redan dragit igång.

- Först ut är sorten Discovery. Vi är runt 10 till 14 dagar tidigare med skörden än normalt och det kommer nog att gälla alla sorter framöver, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks musteri, som tog över den tidigare familjeägda äppelodlingen för fyra år sedan.

ANNONS

Maj – en kritisk månad

Äppelträden – 76000 till antalet – breder ut sig på närmare 26 hektar. Runt 20 sorter ska skördas fram till slutet av oktober. Årets varma majmånad gav odlarna en perfekt start.

- Maj är en kritisk månad för oss odlare. Är det inte bra då spelar det ingen roll hur bra sommaren är. Och i år hade vi en fantastisk blomning. Alla blommor kom på en gång och blev pollinerade med en gång. Alla äpplen har därmed ungefär samma ålder, säger Jan Flemming Jensen.

Svampsjukdomarna, som normalt sett är det stora problemet för svenska odlare, har lyst med sin frånvaro tack vare torkan. Utmaningen i år är i stället de många soltimmarna.

- Vi har haft en rädsla för att äpplena ska få brännskador, speciellt när vi har gallrat och fått fram de som inte suttit i solen. Jämfört med sydländska äpplen har de skandinaviska sorterna ett tunt skal och de klarar inte riktigt av så mycket sol vi har haft i år, säger han.

ANNONS

Hög kvalitet

Denna säsong räknar företaget med att runt 700 ton äpplen kommer att skördas på Solnäs gård.

- Vi jagar aldrig någon rekordskörd. Förra året hade vi ungefär samma mängd, men många sorter skadades av frost vid blomningen. Det innebar att flera hundra ton fick gå till musteriet på grund av kosmetiska fel. Nu ser det ut att vara en väldigt hög kvalitet på äpplena.

Ett väderomslag i form av regn och kallare nätter finns nu på önskelistan.

- Det är kalla nätter som ger äpplena fin färg och smak, säger Jan Flemming Jensen.

TT

ANNONS