Biljetterna till SJ:s mest attraktiva avgångar under julhelgen har redan tagit slut. Arkivbild.
Biljetterna till SJ:s mest attraktiva avgångar under julhelgen har redan tagit slut. Arkivbild.

Biljetter snart slut när många letar julresa

Ska du hälsa på släkten i jul är det dags att köpa biljett. Efterfrågan på tågresor är högre än vanligt och hos SJ är många avgångar redan fullsatta. Även bussbolagen känner av en ökad efterfrågan och Flixbus har satt in 200 extra avgångar.

ANNONS
|

Julafton på en måndag och maximal längd på helgen. Perfekt för den som vill hälsa på släktingar i andra delar av landet. Men den som har tänkt ta tåget gör bäst i att köpa biljetter. SJ varnar för att jul- och nyårsresandet kommer att öka med hela 13 procent jämfört med förra året.

- Under de hetaste dagarna kring jul är det fler än 70000 resor sålda – och då pratar vi om de långa, bokade resorna, inte pendling och kortare resor, säger Tobbe Lundell, tillförordnad presschef på SJ.

ANNONS

Största resdagen

Störst är trycket fredagen den 21 december och många av de mest attraktiva avgångarna är redan fullsatta.

- Vårt tips är att man reser redan på torsdagen, eller på själva julafton, om man kan det, säger Tobbe Lundell.

Han ser flera anledningar till den ökade efterfrågan på tågbiljetter under årets julhelg.

- Dels tror jag att det handlar om att det blir mer populärt att ta tåget i stället för att flyga eller ta bilen. Dels handlar det om att datumen ligger som de gör i år. Man passar på att unna sig en resa till nära och kära när det är så gynnsamt med dagarna.

Bolaget Braflyg flyger till 17 svenska orter och har sett hur bokningarna under julhelgen börjat tillta.

- De som går snabbast är till orter som ligger lite längre bort från storstäderna, som Östersund, Umeå och Sundsvall, säger kommunikationschefen Jim Hofverberg.

ANNONS

Till Umeå är sju av tio resor mellan den 20 och den 26 december redan bokade.

Extra avgångar

Även bussbolagen förbereder för många resenärer under jul och nyår. Flixbus har satt in runt 200 extra avgångar och företaget Ybuss, som kör många långa resor genom landet har märkt av en större efterfrågan inför årets julhelg.

"I år är trycket starkare på de populära resdagarna i jämförelse med samma tid förra året, och vi arbetar aktivt med att stärka upp de mest bokade avgångarna med extrabussar", skriver Ybuss trafikansvarige Johan Boqvist i ett mejl.

För SJ är det svårare. Tågbolaget arbetar även till vardags nära sin maxkapacitet vad gäller antal avgångar och platser ombord på tågen.

- Tågresandet har ökat så mycket att vi kör i princip maximalt i den tidtabell vi har, säger Tobbe Lundell.

TT

Fakta: Julens mest populära resmål med tåg

1 Stockholm C

2 Göteborg

3 Malmö

4 Uppsala

5 Lund

6 Sundsvall

7 Köpenhamn

8 Östersund

9 Linköping

10 Åre

Källa: SJ

ANNONS