Betala inte för börsfallet två gånger

ANNONS
|

I Marias fall är det en marknadsvärdesjustring som gör att flytten från Skandia skulle kosta henne så mycket som 70 000 kronor. Sedan november drar Skandia av 10 procent av kapitalet vid alla flyttar. Det är inget som är unikt för Skandia, alla ömsesidiga livbolag gör liknande.

Det beror på att det totala försäkringskapitalet i bolagen har minskat i värde i och med börsnedgången. Om alla sparare ville ta ut sina utlovade pengar på en gång skulle kapitalet inte räcka.

- Vi justerar kapitalet av rättviseskäl. Alla sparare som är kvar i Skandia ska inte bekosta flyttarna för dem som väljer att lämna bolaget nu när värdet av sparkapitalet är lågt. Därför justerar vi för närvarande med 10 procent, säger Stefan Linder, försäljningsansvarig för individmarknad på Skandia Liv.

ANNONS

Risken om man flyttar från ett ömsesidigt livbolag till ett annat ömsesidigt livbolag är att man får betala för börsnedgången två gånger. Först genom marknadsvärdejusteringen vid flytten och sedan om det nya bolaget gör en så kallad reallokering, det vill säga sänker det utlovade kapitalet hos sina befintliga kunder.

- Var alltså just nu väldigt försiktig med att flytta traditionella pensionsförsäkringar. Extra försiktig bör man vara om pensioneringen är nära förestående, säger Eva Adolphson, pensionsexpert på Alecta.

Stefan Linder på Skandia Liv ser flytträtt som något positivt för kunden. Men han säger att man måste göra en noggrann genomgång av dagsläget och syftet med sparandet och jämföra det med vad man kan tjäna på en flytt.

- Rådgivning är väldigt viktig. Det erbjuder vi alla våra kunder och de som vill flytta till oss, säger han.

Britta Burreau, vd på Nordea Liv och Pension, som inte är ett ömsesidigt livbolag utan vinstdrivandesäger att den som funderar på att flytta alltid bör få rådgivning först. Rådgivaren är då skyldig att avråda om flytten inte innebär att det blir lika bra eller bättre för kunden att flytta.

- Hos oss garanterar vi det inflyttade beloppet till 100 procent. Risken i kundens placering minskar också närmare pensionsåldern. I de ömsesidiga bolagen är risken lika för alla kunder oavsett ålder, säger hon.

ANNONS

Skriv och begär besked

Men pensionskapitalets storlek är inte allt. Det påpekar Camilla Bratt, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Ska pensionen betalas ut livsvarigt påverkas storleken väldigt mycket av hur länge försäkringsbolagen antar att du ska leva - och det varierar.

Som exempel nämner hon Skandia, som antar att en man ska leva i 20 år efter pensioneringen, och AMF Pension, som har livslängdsantagandet 25 år.

- Har du ett kapital på en miljon kronor och lever tills du blir 90 år får du ut 1 250 000 kronor från Skandia och 1 miljon från AMF Pension. Det är 250 000 kronor mindre.

Hennes tips till Maria i vår artikel är att skriva till Nordea och Skandia och begära raka besked om hur stor pension hon skulle få från respektive bolag.

- Hon är så nära pensionen att de måste kunna tala om det, säger Camilla Bratt.

FOTNOT: Lär mer om flyttavgifter med mera på Konsumenternas försäkringsbyrås hemsida.

Vad är vad?

Ömsesidigt drivet livbolag.

Vinstdrivande livbolag.

Traditionell pensionsförsäkring.

Fondförsäkring.

IPS

ANNONS