Eriks Selins fastighetsbolag Balder har klarat krisen, även om bolaget påverkats av krisen. Samtidigt vittnar fastighetsmagnaten om en svår tid med brottmisstänkta medarbetare.
Eriks Selins fastighetsbolag Balder har klarat krisen, även om bolaget påverkats av krisen. Samtidigt vittnar fastighetsmagnaten om en svår tid med brottmisstänkta medarbetare. Bild: Olof Ohlsson

Balder ökar resultatet lite under corona

Ökade intäkter och lite bättre förvaltningsresultat, samtidigt som bolaget påverkats av corona. Samtidigt vittnar fastighetsbolaget Balders vd Erik Selin om den jobbiga tiden med brottsmisstänkta medarbetare.

ANNONS
|

Balder med huvudkontor i Göteborg är noterat på Stockholmsbörsen och äger såväl kommersiella fastigheter som bostäder. Och hyresintäkterna för bolaget ökade under coronapräglade andra kvartalet – från 1 866 miljoner kronor till 2 026 miljoner. Samtidigt ökade förvaltningsresultatet – hyresintäkter minus kostnader för drift, administration, förvaltning och räntor – svagt från 1 009 miljoner kronor i fjol till 1 028 miljoner.

Resultatet efter skatt minskade tydligt. Sett till hela halvåret ökade substansvärdet på aktien tydligt. Även kassaflödet har förbättrats.

– Övergripande har kvartalet varit ganska okej, men sedan pressas resultatet av lägre resultat i Collector och omsättningshyror på hotell som uteblir och hyresrabatter till vissa utsatta kundsegment. Men trots det ökar vi ett par procent, vilket är starkt när vi har den värsta krisen vi sett på länge.

ANNONS

LÄS MER:"Jag är extremt annorlunda"

Möten och kongresser först 2021

Hotellmarknaden, som står för åtta procent av hyresintäkterna, bedömer Erik Selin kommer att vara fortsatt påverkad under året.

– De som kommer tillbaka snabbt är kanske destinationshotell, som har mycket svenska kunder, de kan nog vara tillbaka fort. Men om man tänker möteshotell, där är det lång planeringstid, jag tror att även om man får kontroll på pandemin och det kommer ett vaccin så är det svårt att att komma igång med möten och kongresser igen förrän 2021.

När det gäller bostadsbyggandet i Göteborg förklarar Selin att Balder tittade på att skjuta på projekten, men att man nu fortsätter med alla projekt som planerat.

– Vi sköt upp byggstarter här och i Danmark. Vi hade likviditet och finansiering, men tyckte att det kunde vara klokt och små risker med att skjut upp. Vi tittade på takten i byggena i Majorna, Svartedalen och Bergsjön – men nu har vi släppt på alla projekt igen när läget normaliserats.

– I bostadsproduktionen har vi fler projekt, de kommer successivt att öka.

Det uppmärksammade projektet höghuset Draken vid Järntorget fortsätter som planerat.

– Det fortsätter som plan, det bygget är igång. Det kommer att stå färdigt som planerat och står färdigt om ett par år.

ANNONS

LÄS MER:Kraven på fastighetstopparna ökar med krisen

LÄS MER:Stordalen bygger storhotell vid bio Draken

Fakta: Så har det gått för Balder april-juni, miljoner kronor (jämfört med i fjol)

Hyresintäkter 2 026 (1 866).

Driftöverskott 1 573 (1 406)

Förvaltningsresultat 1 028 (1 009)

Resultat efter skatt 968 (133)

”Otroligt jobbig tid”

På frågan om vad han tror om de kommande två kvartalen säger Balders vd:

– Jag vet inte, det är ingen idé att gissa sådant. Alla kriser löser sig och så kommer man tillbaka till nya rekord, men man vet inte när och hur. Vissa blir ännu större vinnare och andra blir förlorare – det är så det är.

Fastighetssektorn dit Balder hör har inte sett samma återhämtning på börsen som börsen som helhet, hur ser du på det?

– Nej, det har den inte gjort. Om marknaden känner att det stabiliserar sig och går åt rätt håll så borde det ju finnas potential där.

LÄS MER:Ytterligare fyra misstänkta i Balderutredningen

I kvartalsrapporten kommenterar Erik Selin det faktum att två toppchefer står misstänkta för ekobrottslighet, vilket GP skrivit om tidigare, vilket han beskriver som ”otroligt jobbigt” och ”mycket värre än t ex finanskrisen”.

– Ja, det har varit jättejobbigt, det är bland det värsta jag varit med om.

– Men det har ingen påverkan på bolaget. Balder är en så stor organisation, så en-två personer påverkar inte hur bolaget utvecklas ekonomiskt.

Balder ökade svagt på en vikande Stockholmsbörs på morgonen.

Fotnot: I en tidigare version stod det att två Baldertoppar var åtalade – åtal har inte väckts i målet.

ANNONS

LÄS MER:Baldertopparna åter på fri fot

LÄS MER:Insidermisstänkt Baldertopp lämnar Collector

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS