När recessionen kommer kan det gå snabbt utför, varnar börsexperterna. Arkivbild
När recessionen kommer kan det gå snabbt utför, varnar börsexperterna. Arkivbild

Börskrasch hotar om konjunkturen vänder

Veckans börsoro är bara en försmak på den krasch som hotar om det blir lågkonjunktur. Då kan världens börser rasa med 30 procent, varnar Skandias kapitalförvaltningschef.

ANNONS
|

- Vid något tillfälle kommer en ny global lågkonjunktur. Då skulle det inte vara förvånande om man får 30 procents nedgång på världens aktiemarknader, säger Lars-Göran Orrevall, kapitalförvaltningschef på Skandia, till TT.

- Men det är inget jag tror kommer under det närmaste året, tillägger han.

ANNONS

Risk för kännbar smäll

Han varnar särskilt för exponering mot högt värderade teknikbolag i USA, som Apple, Google och Facebook.

- Det är det jag kanske tycker man ska vara mest försiktig med.

Jamal Abida Norling, investeringschef på Öhman Fonder, ser också en risk för en kännbar smäll på börsen om konjunkturen vänder nedåt.

"Om den globala konjunkturen fortsätter att försvagas och vi ser tecken på förhöjd recessionsrisk ökar risken för en mer långsiktig sättning", skriver han i en kommentar till TT.

Fast inte heller han ser detta som något huvudscenario på kort sikt.

Jens Henriksson, chef för Folksam, med över 400 miljarder i förvaltat kapital, tonar också ned risken för en krasch.

- Men jag ser ett antal orosmoln där ute som gör mig oroad. Jag ser handelskonflikter, jag ser hur räntor skapar pengaflöden ut ur tillväxtländer, säger han.

ANNONS

"Mörkare tider"

Henriksson är under veckan på Internationella valutafondens (IMF) årsmöte på Bali i Indonesien. Han beskriver stämningen på mötet som dyster och liknar läget på världsmarknaden vid en höstdag med oro i luften.

- Vi går mot mörkare tider. En del moln börjar dyka upp på himlen, säger han.

Henriksson pekar bland annat på att IMF inför årsmötet sänkte sin globala konjunkturprognos. Dessutom oroas allt fler av att handelskonflikten mellan USA och Kina verkar ha blivit en utdragen kraftmätning mellan världens två största ekonomier snarare än ett sätt för president Donald Trump att tvinga fram bättre handelsvillkor för USA.

En viktig utlösande faktor bakom veckans börsoro är enligt bedömarna samtidigt alla tecken på att inflationen i USA är på väg att lyfta efter Trumpregeringens kraftiga skattesänkningar.

Högre räntor, dyrare dollar

Högre tillväxt och inflation leder till penningpolitiska åtstramningar från USA:s centralbank Federal Reserve. Det ger i sin tur högre räntor och dyrare dollar, vilket slår mot högt belånade tillväxtländer, företag och hushåll. Det pressar även investerare till att överge börsen för att i stället jaga avkastning på räntemarknaden.

ANNONS

- Den här nedgången kommer inte som en blixt från klar himmel, säger Orrevall om veckans börsbakslag.

En förvärrad handelskonflikt mellan USA och Kina skulle i detta läge kunna ställa till det, tror han:

- Det skulle definitivt försämra läget. Då skulle vi kunna försämra konjunkturen.

- Men det som jag är mest orolig för är att vi under alla de här åren med låga räntor har skapat instabilitet i finanssektorn. Det kan vara svårt för alla att se. Annars tycker jag konjunkturen ser stark ut och så länge den gör det tycker jag inte man ska vara allt för oroad.

TT

ANNONS