Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Börsen nära ny rekordnivå

Klädkedjan H&M agerade draglok där Stockholmsbörsens OMXS-index på torsdagen steg 0,2 procent. Med uppgången är index nära den historiska toppnivån från februari i år.

ANNONS

Aktien i Hennes & Mauritz lyfte 6,1 procent efter en rapportrökare, där bolaget beskriver en fortsatt återhämtning i coronakrisen och redovisar en högre vinst än väntat för det senast avslutade kvartalet. H&M flaggar även för att man drar ned på antalet butiker under nästa år.

En annan vinnare var bilsäkerhetsbolaget Veoneer, vars aktie steg 9,6 procent sedan bolaget tecknat ett avtal om ett nytt kamerasystem med Subaru.

OMXS-index stängde på 730,3. Det gällande rekordet på 735,2 sattes under den 20 februari i år – inför det att covid-19-pandemin slog till på allvar och börsen på mindre än en månad tappade mer än en tredjedel av sitt värde.

ANNONS

Den högsta stängningskursen för OMXS-index var den 19 februari i år: 732,7.

Tokyobörsen tvingades hålla stängt på grund av tekniska problem samtidigt som merparten av resterande Asienbörser hade helgstängt.Men börserna i Indien och Australien steg på bred front. Ökade förhoppningar om nya stödåtgärder i coronakrisens USA bidrog till den positiva stämningen globalt.

Även på de ledande Europabörserna var det mestadels uppåt. FTSE100-index i London ökade 0,2 procent och CAC 40-index i Paris steg 0,4 procent. DAX-index i Frankfurt backade 0,2 procent.

ANNONS