Mjölkbonden Anders Andersson är förbannad på Arla.
Mjölkbonden Anders Andersson är förbannad på Arla.

Bönder går samman för högre mjölkpris

ANNONS
|

Mjölkbonden Anders Andersson från Hedekas är förbannad och låter smått desperat.

När han förra veckan fick besked om ytterligare en sänkning av mjölkpriset med nio öre, efter en tidigare sänkning på fem öre i juli, ringde han LRF mjölk och skällde för att de inte lyckas påverka Arla.

–Arla borde hellre säga till oss att lägga ner, för att de ändå inte tänker betala för mjölken. Vi måste ha ett högre pris här uppe i Norden.

Läs också: Färre mjölkkor kan ge köttbrist

Invektiven haglar när hans ilska går ut över vd och ordförande i Arla, de svenska prisförhandlarna och att LRF inte gör tillräckligt för att förbättra situationen.

ANNONS

Och det är inte så svårt att förstå hans förtvivlan när han sedan redogör för gårdens ekonomi.

Arla betalar honom 2,58 kronor per kilo mjölk, som mest. Men produktionskostnaden på hans gård med omkring 30 kor i Hedekas är mer än fyra kronor.

–Jag betalar 1,60 kronor litern för att leverera mjölk. Många hör att vi bönder får EU-bidrag, men det bidraget går ju till att konsumenten ska få billigare mjölk. Jag kör lite lastbil extra och på vintern plogar jag snö för att kompensera det. Men vi kan inte hålla på på det här viset. Händer det inte något får man sätta en stor spik i dörren och den öppnas aldrig igen. Jag vill ju kunna ta ut en lön när jag jobbar 17-18 timmar om dygnet, säger Anders Andersson.

–Vill folk ha svensk produktion och öppna landskap måste de betala för den svenska mjölken. Annars kan vi låta allt växa igen till skog.

Som på flera håll i Sverige tänker han och bönderna i norra Bohuslän och Dalsland att gå ihop och leverera till ett lokalt mejeri i ett sista försök att överleva.

Till årsskiftet ska getmjölkproducenten Dalsspira mejeri börja med komjölkproduktion. Tanken är där att ta en krona mer för mjölken i affären, med löfte om att bonden får minst en krona mer i ersättning.

ANNONS

–Det låga mjölkpriset är en stor anledning, för vi vill ha kvar vår svenska mjölk och öppet landskap. Men det är inte bara det. Vi har hållit på med getmjölk i åtta år och behöver komma upp i volym för att få företaget att gå runt. Den här satsningen gynnar både oss, komjölken och getmjölken. Så det är winwin för allihopa, säger Carina Johansson, vd på Dalsspira Mejeri.

Hur kan ni betala mer till bönderna när Arla inte gör det?

–Vi tar bara in så pass mycket mjölk som vi får sålt, så vi har inget svinn. Arla måste ta in all mjölk som de får. Sen har vi inte så mycket mellanhänder.

Marknadsundersökningar och kontakter med Coop och Ica visar att tillräckligt många konsumenter är beredda att hjälpa bönderna.

–Kan man försvara mjölkpriset med att bonden får mer, ska det inte vara något problem att sälja. Alla som vi träffat på är positiva. Det här har gått så långt nu så många privatpersoner är också irriterade på Arla hur de behandlar mjölkproducenterna. Och det här är på gång lite överallt i Sverige.

Carina Johansson har inför starten fått råd från Kjällsjö Mejeri i Ullared, som efter drygt ett års mjölkproduktion kan vittna om att den ekonomiska kalkylen håller, trots att de betalar 1,50 kronor mer till bonden än vad Arla gör.

ANNONS

–Det ligger i tiden med det lokala och vi producerar 5  000 liter lokal mjölk om dagen från tre gårdar inom fem mils radie. Och vi säljer mer dag efter dag, säger Lennart Svenäng, delägare i Kjällsjö Mejeri.

Nackdelen är att de små mejerierna inte, som Arla, kan lova att ta emot all mjölk som produceras.

–Många bönder tänker att det är en trygghet att Arla tar emot allt, men det är ju ingen trygghet om man inte får ordentligt betalt för mjölken, säger Svenäng.

Några alternativ som startats för att påverka böndernas ersättning för mjölken:

Kjällsjö Mejeri, Ullared

Komjölkproduktion sedan 2014, startades för att få ett bättre mjölkpris.

Dalsspira Mejeri, Högsäter, Dalsland

Planerad start av komjölkproduktion årsskiftet början 2016 för en bättre prisbild för bönderna.

Glada Bonden ekonomisk förening

sammanslutning av bönder 2015, främst från Östergötland, för att förhandla om mjölkpriset direkt med handeln.

Ölands mjölk

alternativt mejeri för bättre mjölkpris, startade i december 2014.

Falköpings Mejeri

har de senaste åren lockat flera bönder att lämna Arla, genom att erbjuda högre ersättning. De håller dock avräkningspriset hemligt, så dagsaktuella jämförelser mellan företagen är svåra att göra.

Arlas mjölkkanna

I maj började Arla införa en ny symbol med en blågul mjölkkanna på vissa förpackningar för att konsumenter lättare ska kunna välja svenskproducerade mjölkprodukter.

ANNONS