Irisity på Lindholmen ägnar sig åt intelligent kameraövervakning. Nu har företaget börjat samarbeta med två stora spelare inom säkerhet och företaget växer så det knakar, enligt Irisitys vd.
Irisity på Lindholmen ägnar sig åt intelligent kameraövervakning. Nu har företaget börjat samarbeta med två stora spelare inom säkerhet och företaget växer så det knakar, enligt Irisitys vd. Bild: Jonathan Näckstrand / TT

Asiatisk jätte vill ha Göteborgsföretagets smarta övervakning

Snart kommer Asien att övervakas från Lindholmen. Det är Göteborgsbolaget Irisity som slagit sig ihop med ett bevakningsföretag sprunget ur Singaporepolisen, liksom ett av Hollands ledande säkerhetsbolag. Smarta övervakningskameror är det som lockar.

ANNONS
|

Det började redan för tio år sedan på Chalmers, då AI, artificiell intelligens, inte alls var lika omtalat som nu. Och man var före sin tid, konstaterar Irisitys vd Marcus Bäcklund.

– Det är de senaste två-tre åren som det verkligen tagit fart, och jag tror att det kommer bli en närmast explosionsartad utveckling om man tittar på de kommande fem åren, säger han.

Marcus Bäcklund
Marcus Bäcklund Bild: Irisity

Lättare att se inbrottstjuven

Det Irisity ägnar sig åt är att bygga AI för bevakningskameror. Runtom i världen finns mängder av kameror varav de allra flesta inte är särskilt smarta eftersom de inte har någon intelligent mjukvara i sig, enligt Bäcklund.

ANNONS

– De brukar i regel spela in en video som man i efterhand tittar på om ett inbrott skett till exempel. Andra har säkerhetsbolag som tar en rond fyra-fem gånger per dygn eller så har man en bildskärmsvägg som operatörer bevakar. Det är inte helt lätt att hitta ett intrång på det viset.

Är ganska tröginlärda

Irisitys mjukvara gör att kameran själv förstår om en människa rör sig på en plats där det vid den tidpunkten ska vara folktomt.

– När det gäller den här typen av bevakning är annars falsklarm väldigt vanligt, vilket brukar resultera i att man stänger av dem. Vi har över 99 procents precision, säger Bäcklund.

– Förenklat låter vi våra algoritmer titta på en stor mängd videosnuttar för att lära sig skilja en människa från till exempel en kanin. Det är detta som kallas maskininlärning. Algoritmer är ganska tröginlärda så vi pratar om väldigt mycket träningsdata.

Nyligen meddelade Irisity att de inlett ett samarbete med Trigion, ett av Hollands ledande säkerhetsbolag med 34 000 anställda, och Aetos Technologies som har sitt ursprung i Singaporepolisen. Aetos ingår i en av Asiens största säkerhetskoncerner, Surbana Jurong Group, med verksamhet i 40 länder.

– Vi ser detta samarbete som en bra port till den sydostasiatiska marknaden, säger Bäcklund.

ANNONS

Bättre än en bevakande människa

Tekniken levereras från Lindholmen där 35 personer arbetar just nu. Men man växer så det knakar, enligt vd:n, som räknar med att vara nästan det dubbla inom kort.

– För några år sedan fick många en ganska negativ känsla när man såg en övervakningskamera och kände sig övervakade. Jag tror att ett skifte har skett efter den senaste tidens många terrordåd och den oro de spridit, säger Bäcklund.

– Numer känner man sig lite säkrare och tryggare med en kamera, och rent integritetsmässigt är en AI-algoritm bättre än en människa som bevakar allt.

Läs också GP:s reportage från i somras:

http://www.gp.se/nyheter/världen/en-mjuk-makt-som-ser-allt-1.6528044

ANNONS