Artificiell intelligens ger kunden gratis bokföring

Gratis bokföringstjänst online. Det enda kunden behöver göra är att skanna fakturorna, resten sköter programmet. Så ser företaget Bokios affärsidé ut och den har redan lockat 47 000 kunder i Sverige.

ANNONS
|

Det är inte många småföretagaresom älskar bokföring, och om detär krångligt tidsödande och dyrtblir det ännu värre. Kvitton blirliggande i högar på kontoret ochfakturor blir obetalda. Till slutär allt en enda röra och panikenkommer veckan innan deklarationenska in.

Viktor Stensson och MikaelEliasson,som har egen erfarenhetav krångliga bokföringsprogram,insåg snabbt att det fanns ett utrymmeför något helt nytt.

– Vi kände varandra sedanstudietiden via vårt intresse förorientering. Då gick Mikael påChalmers och jag på Handelshögskolanhär i Göteborg. När vi kompå vår idé fanns det visserligenbokföringsprogram online, mende kostade pengar och var sällananvändarvänliga. Vi ville skapanågot enklare och bättre, berättarViktor Stensson, vd på Bokio.

ANNONS

KUNSKAPEN OM MACHINE learningoch artificiell intelligens, AI, fannsdär redan, så det var bara att sättai gång. Tillsammans med Joel ochEmma Rozada som skötte strategioch design, lanserade de den förstaprodukten 2015. En gratis bokföringstjänst,helt webbaserad ochautomatiserad.

– Idén var helt galen så vi fickfinansiera allt själva i början. Detgjorde att vi blev väldigt kostnadseffektivaoch så är det fortfarande.Manuella processer ärinte lika kostnadseffektiva somdatorkraft. Och kan man få någotmycket bättre och för noll kronor,känner många att det är värt attbyta, säger Viktor Stensson.

BOKIO, SOM KONKURRERAR medexempelvis Visma och Fortnox påsmåföretagsmarknaden, har i dag47 000 användare och samarbetarmed bland andra svenska Uber.

– Från början var det barafriends, family and fools som varvåra kunder, men vi har inte satsaten krona på marknadsföring ochnu ser vi att vår spridningsmodellfungerar och vi växer med 70–150kunder om dagen. Vi fick trafikdirekt och visste hur vi skullesökoptimerapå bästa sätt, sägerViktor Stensson.

Att låta en AI-dator ta hand ombokföringen är framtiden enligtBokio. Kunderna skannar ellerfotar av sina kvitton och fakturor,laddar upp dem via programmetsom i sin tur bokför dem korrekt,färdiga för deklarationen ochSkatteverket.

– Bokio erbjuder även andratjänster, som löneprogram ochfakturering för att ge kunderna enheltäckande tjänst. Självklart gårdet också att importera tidigarebokföring eller byta från ett gammaltsystem, för att få hela bokföringendigital och molnbaserad,säger Viktor Stensson.

ANNONS

FÖRRA ÅRET TOG Bokio in 30miljoner kronor från investmentbolagetCreandum, som tidigareinvesterat i bland annat Klarnaoch Spotify. Det innebar att Bokiokunde växa ännu mer och i daghar företaget 30 anställda på detstora kontoret mitt på Kungsgatan.

– Vi rekryterar från hela världenför att bygga det bästa teametoch det är hård konkurrens ochsvårt att hitta personer med rättkompetens. Vi har anställda fråntill exempel Indien, Mexiko, USAoch Australien. Det är ju vårt teamsom bygger upp systemet, så vi letarständigt efter de bästa, berättarViktor Stensson.

All kundkontakt med företagetär webbaserad och en stor del avsupporten är automatiserad, delsför att hålla nere kostnaderna,men framförallt för att kundernavill ha snabba svar.

HITTILLS HAR FÖRETAGET gått medförlust, vilket inte är så konstigtnär tjänsten är gratis, men senarei år hoppas man kunna börja fåintäkter i form av förmedling avtjänster via bank- och finanssektorn.

– Vi får en helhetsbild av kundernasföretag och kan då ge ekonomiskrådgivning och föreslå finansiellalösningar om det behövsoch förmedla kontakt till exempelvisbanker, säger Viktor Stensson.Nästa steg är att växa globalt underresten av 2018, främst på deneuropeiska marknaden.

Fakta: Bokio

■■ Grundades: 2015 av ViktorStensson, Mikael Eliasson,Joel Rozada och Emma Rozada.

■■ Gör: erbjuder gratis automatiseradbokföring online.

■■ Antal anställda: 30 personer.

■■ Finansiering: eget kapital,Creandum, Techstars, InboxCapital samt ett antal affärsänglar.

■■ Omsättning 2016: 619 000kronor.

■■ Resultat 2016: -1 277 000 kronor.

ANNONS