Apoteket anklagas för propaganda

ANNONS
|

I början av oktober lanserade statsägda Apoteket AB, Sveriges största apotekskedja, kampanjen att produkter som innehåller ämnena helt tas bort ur sortimentet. Detta efter att Europeiska kemikaliemyndigheten, ECHA, som jobbar på uppdrag av EU utvärderat ämnena. I kampanjen har kunder bland annat kunnat lämna in varor till Apoteket som innehåller cykliska silikoner och sedan få 25 procent rabatt på en annan vara.

Nu väljer branschorganisationen Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet, KTF, att anmäla reklamkampanjen till Reklamombudsmannen.

- Handeln på marknaden får naturligtvis göra som de vill. Men det vi vänder oss mot framförallt är den typen av skrämselpropaganda som man använder. Vi har svårt att se några hälsoskäl i detta. Folk ringer till oss och tror att de inte kan få barn för att de använder en hudkräm. Det är därför vi kommer att anmäla apoteket till Reklamombudsmannen, säger Olof Holmer, vd för KTF.

ANNONS

Eva Fernwall är kommunikationsdirektör på Apoteket.

- Det är alltid fritt att anmäla om de tycker reklamen är missvisande. Vi vet att vi har på fötterna och använder försiktighetsprincipen i kampanjen. Cykliska silikoner lagras ju och man vet att det påverkar människan negativt. Det är en kampanj med glimten i ögat.

Cykliska silikoner, eller cykliska siloxaner som ämnena egentligen heter, tas fram i en syntetisk process genom föreningar byggda av kisel och syre i form av runda strukturer. De har visat sig ha påverkan på både hälsa och miljö.

Tomas Byström, utredare på Läkemedelsverket, förklarar hälsoriskerna.

- Det är framförallt två ämnen i ropet. Den första är Cyklotetrasiloxane, även kallad D5, där vi har sett indikationer på att det kan påverka fertiliteten. Den är ganska ovanlig i kosmetiska produkter idag. Den andra är Cyklopentasiloxane, även kallad D4. Den är vanligare och finns i bland annat hudvårdsprodukter och sprayprodukter. I väldigt höga halter har den visats påverka lungor och lever. Men då krävs väldigt hög exponering, säger han.

Apoteket väljer helt ta bort ytterligare tre ämnen, som inte har bevisats ha någon effekt på hälsan, eftersom alla cykliska silikoner liknar varandra i strukturen.

Cykliska silikoners egenskaper är att de gör krämer lättare att smörja in på huden samt att de har en antistatisk effekt, vilket är viktigt för håret. Men Apotekets toxikolog anser att ämnena är fullt ersättningsbara med bland annat mineralolja, vegetabiliska oljor och andra silikoner, som dimethicone.

ANNONS

Den andra faktorn – miljön– är en påverkan som alla parter verkar vara överens om. Cykliska silikoner är väldigt svårnedbrytbara i naturen.

- Det är ju egentligen här som den största problematiken ligger, vid sidan av risken för hälsan. Det är en anledning till att det kan finnas mer akut fog att plocka bort dem, säger Tomas Byström.

Olof Holmer på KTF håller med om beskrivningen.

- Att ämnena har en miljöpåverkan är ett faktum.

Han tror dock inte att kampanjen kommer att få genomslag hos konsumenterna.

- Generellt sett brukar skrämselkampanjer ha liten påverkan. Det finns en larmtrötthet i samhället.

På Apoteket tror man att cykliska silikoner inte kommer att användas alls om tio år.

- Det är bra att vårt ställningstagande väcker känslor och uppmärksamhet. Det får man räkna med när man är först ut med något, säger Eva Fernwall.

FAKTA: Cykliska silikoner

Benämns även som cykliska siloxaner och tas fram i en syntetisk process där kisel och syre bildar runda strukturer. Används ofta som mjukgörande i krämer, schampoo, balsam och andra hud- och hygienprodukter.

Fem vanliga cykliska silikoner är Cyklometicone, Cyklotetrasiloxane, Cyklopentasiloxane, Cyklohexasilosane, Cyklotrisiloxane.

SÅ KAN DU TÄNKA

• Tomas Byström, utredare på Läkemedelsverket tipsar:

ANNONS

Är du osäker, välj bort ämnena. Innehållsförteckningar står i fallande ordning. Om ovanstående ämnen står i början är innehållshalten hög, och det är då det finns en hälsorisk. Är du osäker, kontakta tillverkaren. Om du är ambitiös så lämna produkterna till en återvinningscentral, men i de flesta fall är det inte så akut att de inte går att slänga i hushållssoporna.

• Winta Woldai, toxikolog på Apoteket tipsar:

Se över alla dina produkter och halter. I dag är det inte ovanligt att använda 15 produkter per dag, vilket kan innebära aggregerad exponering. Sortera alltid som farligt avfall. Cykliska silikoner går att ersätta.

ANNONS