Öka takten. Dags att lösa den akuta bristen på NO- och tekniklärare, tycker Annie Lööf (C).
Öka takten. Dags att lösa den akuta bristen på NO- och tekniklärare, tycker Annie Lööf (C).

Annie Lööf vill ha snabbspår för tekniklärare

Det är akut brist på NO- och tekniklärare. Centern vill ha snabbspår för att utbilda ingenjörer till lärare.

ANNONS
|

Centerledaren Annie Lööf besökte Västsverige under onsdagen, där hon bland annat deltog i näringslivspanel på Västsvenska handelskammaren. Men först besökte hon GP för att presentera Centerns paket för att komma tillrätta med den akuta bristen på NO-, matte- och tekniklärare på svenska skolor.

Om tio år är var fjärde lärare pensionerad. Om 15 år saknas det 50000 ingenjörer.

- Vi står inför en akut lärarbrist, framför allt inom matte, NO och teknik och detta kommer att slå hårt mot Västsverige och Göteborg om man inte tar tag i detta. Göteborg och Västsverige är ju teknik- och industrinavet och för att kunna var stark framåt krävs det kompetensförsörjning, säger hon.

ANNONS

Därför tänker Centern nu skarpt driva ett flerpunktspaket för att göra läraryrket mer attraktivt och få fler att söka till NO och teknikämnena – och stanna kvar i yrket.

- Vårt förslag är att införa tudelade lärartjänster så att man kan ha kvar en fot i akademin eller näringslivet och utbilda sig och arbeta som lärare på halvtid, säger Annie Lööf.

En ytterligare väg för att raskt utbilda lärare är att införa ett snabbspår för att läsa in pedagogik.

- Ledtiden för att utbilda sig till lärare ligger ungefär på fem år. Men är man högskoleingenjör bör man kunna få läsa ett år pedagogisk inriktning och på så sätt få snabb behörighet som lärare om man vill det.

Ett ytterligare förslag är att införa lärarassistenter i skolan, för att lärarna ska kunna fokusera på vad de är bra på – lära ut.

Det skulle dessutom öppna vägare för lättare jobb och samtidigt lasta av lärare från att vara rastvakter, ställa i ordning efter lektioner och annat praktioskt runt utbildningen.

ANNONS