Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

171115-kongokinbarnarbete-564234_se.gp_1.jpg
En man står i vattnet vid en guldgruva i Chudja i nordöstra Kongo-Kinshasa. Arkivbild.

Amnesty: Företag låter barnarbete fortgå

Elektronik- och bilföretag bryr sig inte om att sätta stopp för barnarbete hos underleverantörer som framställer kobolt till deras batterier, enligt Amnesty International. Bland dem som gör minst finns jättar som Microsoft.

Över hälften av den kobolt som används i uppladdningsbara litiumbatterier kommer från Kongo-Kinshasa. En femtedel av den bryts för hand – ofta under mycket svåra förhållanden, av både vuxna och barn, avslöjade Amnesty för två år sedan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kobolten från de aktuella gruvorna kunde kopplas till det kinesiska företaget Huayou Cobalt, som framställer produkter som används till de batterier som driver elbilar och andra elektroniska produkter.

"Hemska förhållanden"

Men inget av de stora teknikföretag som öppet anlitar Huayou Cobalt, eller med hög sannolikhet köper in kobolt från Kongo, har gjort tillräckligt för att se till så att människorättskränkningarna upphör, visar Amnestys nya rapport.

"När efterfrågan på återuppladdningsbara batterier ökar har företag ett ansvar när det gäller att bevisa att de inte profiterar på gruvarbetare som arbetar under hemska förhållanden i DRK (Kongo-Kinshasa). Framtidens energilösningar får inte byggas på människorättskränkningar", säger Seema Joshi vid Amnesty International, enligt ett pressmeddelande.

Inga detaljer

Apple har kommit längst på vägen. Företaget inledde i fjol ett samarbete med Huayou Cobalt för att upptäcka och ta itu med barnarbete. Vidare har Dell och HP börjat undersöka sina leverantörskopplingar till det kinesiska företaget, skriver Amnesty.

Men 26 av de undersökta bolagen – däribland Microsoft, Lenovo och Renault – har inte gått ut med några detaljer om sina leverantörer.

"När det nu gått två år är det fortfarande så att några av de rikaste och mäktigaste företagen i världen inte kontrollerar sina leverantörsled. Och även de som undersöker sitt leverantörsled är inte transparenta med vilka människorättskränkningar de upptäcker och hur de hanterar dessa", säger Kathleen McCaughey vid Amnestys svenska sektion i pressmeddelandet.

Fakta: Rapporten

Amnesty Internationals rapport "Time to Recharge" undersöker hur väl elektronik- och bilföretag har förbättrat sitt arbete med att hantera risker för brott mot mänskliga rättigheter i sina leverantörsled sedan januari 2016.

Bland de analyserade företagen finns Huayou Cobalt, Apple, Samsung Electronics, Dell, Microsoft, BMW, Renault och Tesla.

Amnesty har tittat på hur företagen agerar utifrån fem kriterier som utgår från internationell standard, däribland kravet på att genomföra en konsekvensanalys – en så kallad “due diligence” – av leverantörsledet samt kravet på att företagen är transparenta om de människorättskränkningar som de upptäckt. För varje kriterium har bolagen blivit bedömda utifrån fyra alternativ: “ingen åtgärd”, “minimum”, “medel” och “tillräcklig”.

Källa: Amnesty

Mest läst