Kanske dags välja om förvaltare av tjänstepensionen? Arkivbild.
Kanske dags välja om förvaltare av tjänstepensionen? Arkivbild.

AMF och SEB åker ut – 200 000 får välja om

AMF och SEB slängs ut. Därmed bör cirka 200 000 privatanställda tjänstemän välja ny förvaltare av tjänstepensionen.

ANNONS
|

Pensionsbolaget Collectum har på nytt handlat upp de försäkringsbolag som ska få förvalta pensionspengar åt omkring två miljoner privatanställda tjänstemän. Syftet med den gemensamma upphandlingen är bland annat att pressa förvaltningsavgifterna, något Collectum lyckats med även denna gång, från 0,39 till 0,30 procent i genomsnitt för en fondförsäkring.

Konsekvensen blev att AMF fond och SEB fond inte får vara med längre. Och de cirka 200000 som har sina tjänstepensionspengar hos dessa två bolag måste välja om hos något av de tio bolagen med totalt 76 fonder som finns i det nya utbudet, senast 30 september. Alternativt går det att ligga kvar med placeringarna i fem år.

ANNONS

De berörda har fått ett brev hem i brevlådan. Om inte finns din fond kvar i utbudet som fortsatt får förvalta tjänstepensionen.

Den som ändå inte gör något val trots att fonden slängts ut från Collectums fondutbud får se sina tjänstepensionspengar automatiskt landa hos Alectas traditionella försäkring.

TT

Fakta: Fonderna som vann

De fem försäkringsbolagen inom traditionell försäkring: Alecta, AMF, Folksam, SEB och Skandia.

De fem försäkringsbolagen som vann upphandlingen inom fondförsäkring är: Danica, Handelsbanken, Movestic, SPP och Swedbank.

Källa: Collectum

Fakta: Collectum

Collectum upphandlar med jämna mellanrum de försäkringsbolag som får förvalta de privatanställdas tjänstepensioner. Som grund för upphandlingen ligger avgift och historisk avkastning.

Collectum agerar på uppdrag av Svenskt Näringsliv och PTK.

Källa: Collectum

ANNONS