Varje år går 250 000 svenskar till en pantbank för att tillfälligt förvandla sina värdeföremål till kontanter. Arkivbild.
Varje år går 250 000 svenskar till en pantbank för att tillfälligt förvandla sina värdeföremål till kontanter. Arkivbild.

Allt fler löser ut sina pantlån

Trenden att pantsätta värdesaker fortsätter att öka – samtidigt löser allt fler ut sina pantlån.

ANNONS
|

2017 var ett rekordår i Pantbankens 151 år långa historia och hundratals miljoner kronor pantsattes i Sverige. Nu har ett halvår passerat sedan rekordåret, och trenden verkar fortsätta.

- Det har varit en rätt stadig ökning. Speciellt under det första kvartalet var vi väldigt nöjda, säger Peter Sundström, som även är ordförande för branschorganisationen Svenska pantbanksföreningen.

Han hänvisar till att varor som värderats till 375 miljoner kronor pantsattes under årets första halva, det är en ökning med fem procent jämfört med förra året.

ANNONS

- Däremot anar vi en tendens till inbromsning de senaste månaderna. Och framförallt ser vi att folk löser mycket mer, säger han.

Allt fler har alltså börjat hämta ut sina utlånade prylar igen. Jämfört med fjolåret, har antalet ökat med åtta procent.

Osäkerhet och oro

Enligt Sundström brukar det vara så när ekonomin försämras – man hämtar ut sina grejer och håller i slantarna i stället, säger han.

- Många känner en osäkerhet och oro inför framtiden. Skriverier om bostadskriser gör att man intar mer försiktighet, och det är det vi tror håller på att hända.

Men som sagt, antalet pantlån fortsätter ändå att öka. Varje år går runt en kvarts miljon svenskar till pantbanken för att tillfälligt förvandla sina värdeföremål till kontanter.

- Det vanligaste är att man lämnar in guld. Det är en bra och enkel vara att panta, som dessutom ökat i värde de senaste åren, säger Peter Sundström.

ANNONS

Vintage ökar

En nyare trend är att lämna in modeaccessoarer, vintage och exklusiva varor som väskor, plånböcker och dyra klockor.

- Louis Vuitton, Hermès och Rolex. Folk köper, säljer och pantsätter allt fler sådana lyxmärken.

- Det handlar om tillgångsinflationen. Precis som att priserna ökar på fastigheter så har priserna även stigit väldigt kraftigt på vintage.

Digitala varor har dock försvunnit nästan helt och hållet från pantbankerna. Datorer är ju gamla redan när man köper dem, säger Peter Sundström.

- Men allt som är analogt, gamla gitarrer och så är fortfarande gångbara.

TT

Fakta: Pantbanken – så fungerar det

Varje år går 250000 svenskar till en pantbank och förvandlar tillfälligt sina värdeföremål till kontanter.

Föremålet värderas i pantbankens butik och kunden får pengar direkt i handen.

Totalt lånade pantbankerna i Sverige ut omkring 1,7 miljarder kronor under 2016.

Genomsnittlånet var cirka 5000 kr.

De flesta pantar guldsmycken och klockor, men även konst, antikviteter och musikinstrument.

Månadskostnaden varierar mellan företagen.

Lånet förfaller normalt efter fyra månader. 10 procent av låntagarna väljer att inte hämta tillbaka sin pant. Då säljs varan till högstbjudande på auktion, även på nätet.

Källor: Pantbanken Sverige, Svenska Pantbanksföreningen

ANNONS