Alingsås Tidning kan gå i graven

Västsverige drabbas av ännu en mediekris. Bolaget som äger flera västsvenska tidningar har skulder på miljoner. Nu beviljas en rekonstruktion.

ANNONS
|

– Antingen så lägger man sig ner och dör eller så tror man på framtiden och att saker ska falla på plats. Jag väljer det senare, säger Claes Svensson, redaktionschef på Alingsås Tidning.

Tidningen kommer ut tre dagar i veckan, har en upplaga på omkring 10 000 exemplar och har utkommit sedan slutet på 1800-talet. Men nu kan den gå en mörk framtid till mötes. I tisdags lämnade bolaget William Michelsen Boktryckeri AB in en ansökan om rekonstruktion till Alingsås tingsrätt som har beviljats. Bolaget äger förutom Alingsås Tidning ävenflera gratistidningar runt om i Västsverige.

ANNONS

Claes Svensson berättar att trots attden stundande rekonstruktionen känns som ett hårt slag mot redaktionen så väljer han att vara positiv och hoppas på det bästa.

– Ur ett redaktionellt perspektiv är det business as usual. Vi fortsätter att jobba på samma sätt som innan. Men visstskakades vi om när vi fick beskedet.Vi har länge känt en oro för branschen och vidtagit åtgärder därefter. Vi har bland annat slimmat ner organisationen men det har uppenbarligen inte räckt till.

Tingsrätten har utsett advokat Johan Sölveland som rekonstruktör. Han berättar att han tror att det finns goda förutsättningar för att rekonstruktionen ska bli lyckad.

– Jag tror alltid att man ska kunna klara det, annars ger man sig inte in i liknande uppdrag. Men det är klart, man kan aldrig vara riktigt säker. Det krävs en del tydliga åtgärder för att lyckas.

Bolaget har under en längre period kämpat med ekonomiska svårigheter. Johan Sölveland uppskattar att det i dagsläget rör sig om 20 miljoner som bolaget har i skuld. Trots att bolaget lagt ner sitt tryckeri och skurit ner på personalstyrkan så har det inte gett någon tydlig effekt rent ekonomiskt. Därför krävs nu ytterligare åtgärder. En tänkbar sådan skulle kunna vara att sälja av den fastighet som Alingsås Tidning huserar i, berättar Sölveland.

ANNONS

En rekonstruktionsplan kommer att presenteras vid ett borgenärssammanträde den 13 juli. Då kommer en mer exakt redovisning för vad som kommer att behöva göras.

– Tyvärr är detta ytterligare en effekt av den omstruktureringen som pågår inom mediebranschen. Det är mycket som händer och det är saker som ingen riktigt kan överblicka. Det är inte otänkbart att vi får se fler mediebolag drabbas av rekonstruktioner i framtiden.

Fakta: Detta har hänt

  1. Bolaget William Michelsen Boktryckeri AB lämnade in en ansökan om rekonstruktion till Alingsås tingsrätt den 21 juni som beviljades.
  2. I bolaget ingår Alingsås Tidning, Lerums Tidning, Partille Tidning och Härryda-Posten. Bolaget äger även den fastighet som Alingsås Tidningen huserar i.
  3. Totalt rör det sig om skulder på omkring 20 miljoner kronor. Den 13 juli kommer ett borgenärssammanträde att hållas.
ANNONS