I regn och rusk kan det vara lätt att glömma sommarens värme.
Men för många bönder märks torkans efterspel – i form av ekonomisk kris.
Det är bland annat dyrare spannmål som ställer till det, exempelvis för köttproducenter som får högre kostnader för foder.
Högre kilopris
– Det handlar om tre, fyra kronor mer per kilo kött. Sammanlagt blir det en del, säger Sofia Karlsson och ger exempel från egen näring:
– Vi är grisproducenter och driver en medelstor anläggning, cirka 1 300 platser. För vårt företag handlar den ökade kostnaden för spannmål om cirka 600 000 på ett år, säger hon.
På frågan om vad som händer om konsumenten inte vill betala, svarar hon.
– Då hamnar förlusten hos bonden. Det krisstöd som regeringen beslutat räcker inte på långa vägar. Många lantbruksföretag får det ekonomisk tufft.
Risk för konkurser?
– Det kan man förstås aldrig utesluta, säger hon.
Prioritera svenskt
En lösning på problemet är att konsumenten är beredd att betala mer för köttet.
– Det är både en förhoppning och en vädjan, att man som privat konsument ska prioritera svenskt kött och andra produkter från våra svenska lantbruk. Jag hoppas också att det offentliga, i form av skolor och omsorg, ska prioritera svenska produkter, säger LRF-basen.
På frågan om importen av varor med lägre priser kan komma att öka framöver, svarar hon.
– Så kan det förstås bli, vilket kan innebära viss osäkerhet för konsumenten, säger Sofia Karlsson.