Alex Schneiter och Ian Lundin vid oljebolaget Lundin Petroleums bolagsstämma i maj 2017. Arkivbild.
Alex Schneiter och Ian Lundin vid oljebolaget Lundin Petroleums bolagsstämma i maj 2017. Arkivbild.

Åtal rycker närmare mot Lundintoppar

Lundintopparna Ian Lundin och Alex Schneiter försvarar sig i ett öppet brev till sina aktieägare och kunder: Vi är oskyldiga. Samtidigt har ett eventuellt krigsbrottsåtal mot dem kommit ett steg närmare.

ANNONS
|

Enligt oljebolaget har åklagaren inlett sin slutdelgivning, vilket betyder att förundersökningen är klar och att de misstänkta fått rätt att ta del av allt utredningsmaterial.

"Vi vill vara tydliga med att under de senaste nio åren som förundersökningen bedrivits har vi fullt ut förstärkts i övertygelsen om att vi är oskyldiga", skriver Lundins ordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter i brevet som TT tagit del av.

De misstänkta kan nu också begära att polisen ska vidta fler utredningsåtgärder. När den processen är klar kan ett beslut om eventuellt åtal fattas. När det sedan skulle kunna ske är oklart.

ANNONS

Grovt folkrättsbrott

Lundin Petroleum bildades ur Lundin Oil som 1997–2003 bedrev verksamhet i södra Sudan, där ett inbördeskrig rasade. Tusentals människor dödades, byar brändes och befolkningen fördrevs. Bolaget har anklagats för att ha förvärrat konflikten med sin närvaro och oljetopparna är misstänkta för medhjälp till grovt folkrättsbrott.

"Vi var en utvecklingskraft i Sudan", skriver Ian Lundin och Alex Schneiter.

Den 18 oktober gav regeringen åklagaren grönt ljus att gå vidare med åtalet, något som i princip är nödvändigt när brott av denna typ begångna i utlandet ska prövas i svensk rätt. Lundin Petroleum ansåg att det var "oacceptabelt".

- Mot bakgrund av brottets allvar så anser jag att här måste rättvisan ha sin gång, sade då justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Handlar om offren

I brevet, som riktar sig till aktieägare, kunder och personal, men även de anklagades familj och vänner, står att utredningen vilar på felaktiga grunder. Framförallt ifrågasätts en rapport från European Coalition on Oil in Sudan (Ecos) som gjordes på uppdrag av den tyska fredsorganisationen Pax. Lundin menar att den har stora brister och delvis baseras på "propaganda".

ANNONS

- Jag har frågat dem om och om igen om vilka brister rapporten innehåller, vilket propagandamaterial de refererar till. Och de har aldrig bemött minsta konkreta detalj i rapporten, säger rapportförfattaren Egbert Wesselink till TT.

Konflikten i området, som numera ligger i Sydsudan, har ingenting att göra med oljeutvinning, enligt Lundin Petroleum. Det är en bortförklaring, enligt Wesselink som menar att Lundintopparna snarare lyssnar på sina advokater och bankkonton än sina hjärtan.

- För mig handar det bara om offren. De vet inte vilka Ian Lundin eller Alex Schneiter är. För dem är Lundin bara ett företag och de kunde inte bry sig mindre om att två svenska miljonärer hamnar i fängelse. Den riktiga utmaningen är att få rättvisa för offren.

Åklagarsidan har inte kunnat nås för en kommentar.

TT

ANNONS