Göteborgs Alelion har länge satsat på truckbatterier, men marknaden har vänt. Nu stuvar de om i företagsledningen och ska satsa hårdare på andra segment.
Göteborgs Alelion har länge satsat på truckbatterier, men marknaden har vänt. Nu stuvar de om i företagsledningen och ska satsa hårdare på andra segment. Bild: Jonas Lindstedt

Ännu en chef får lämna Alelion

I somras fick vd gå med omedelbar verkan. Nu är det utvecklingschefens tur att lämna. Göteborgska batteriföretaget Alelion, som brottats med tuff ekonomi, gör än en gång om i ledningsskiktet.

ANNONS
|

Senaste kvartalsrapporten visade på röda siffror och i samband med detta fick vd Daniel Troedsson lämna bolaget. Med en dryg vecka kvar till dess att batterisystemföretaget Alelion Energy Systems presenterar sin rapport för tredje kvartalet står det nu klart att man stuvar om i företagsledningen igen. I samband med detta får utvecklingschef Fredrik Sööder – som varit anställd sedan 2010 och haft chefsposten sedan 2014 – lämna med omedelbar verkan. Åsa Nordström, tillförordnad vd för bolaget, vill inte säga om det är Sööders eget val att gå.

– Jag vill inte säga mer än att vi gör en omorganisation som leder till att vi slår ihop delarna för att få synergier och stärka oss, säger hon.

ANNONS

Sööder själv hänvisar till Åsa Nordström när GP når honom för en kommentar.

LÄS MER:Alelions vd Daniel Troedsson får sparken

Får två roller

Enligt ett pressmeddelande har Sööder spelat en viktig roll när bolaget skapat sig ett namn som leverantör inom trucksegmentet. Förändringar har dock skett på den marknaden, vilket uppges vara skälet till att Alelion nu måste öka sina satsningar inom nya segment.

Sööder ersätts av Fredrik Lüsch som kommer ta över ansvaret för den nya funktionen produktion och produktutveckling, enligt Nordström.

– Lüsch kommer att ha två roller, vi slår ihop dem för att få synergier mellan tillverkning och utveckling, säger hon.

Ny i ledningsgruppen blir kvalitéts-och leverantörsansvarig Lisa Eriksson, som tar över det övergripande ansvaret för kvalitéts- och HR-frågor.

Har pressat priserna

Alelion Energy Systems har funnits sedan 2006 och ägnar sig åt utveckling av batterisystem baserat på litimjonteknologin. I början ville man leverera till stora globala trucktillverkare, men på senare år har trucktillverkarna själva startat egen batteriproduktion. Detta har pressat priserna rejält, enligt Alelion, som istället vill satsa på industriella specialfordon, som terminaltruckar, flygplansdragare och containerfordon.

Som GP tidigare rapporterat har Alelion länge brottats med dålig ekonomi. Enligt dem själva har de under senaste året tecknat viktiga avtal för leverans av truckbatterier till eftermarknaden i både Asien och Mellanöstern.

ANNONS

Processen att hitta en permanent lösning till vd-posten på bolaget pågår, enligt styrelseordförande Jan Forsberg.

LÄS MER:20-tal nya jobb när Göteborg får batterifabrik

LÄS MER:Batteriföretaget Alelions förluster fortsätter

ANNONS